Ficatul este cel mai mare organ al corpului (dupa piele), reprezentand aproximativ 1/50 din greutatea totala a unei persoane. Este asezat in partea dreapta a abdomenului, sub coaste, si constituie un organ extrem de important pentru functionarea si sincronizarea corecta a proceselor din corpul nostru, indispensabile vietii.
Ficatul are rol de filtru al organismului: purifica si elimina toxinele acumulate din mancarea, bauturile sau medicamentele pe care le utilizam in orice moment al zilei. De asemenea, ficatul mai are rol si in producerea bilei, a factorilor de coagulare a sangelui si a unor proteine, in distributia sangelui circulant in organism si de depozitare a unor vitamine, minerale si a glucozei. In viata intrauterina, el are un rol extrem de important in producerea hematiilor (globulele rosii).
De obicei, bolile de ficat nu prezinta semne si simptome specifice, dar este bine sa fie investigat orice indiciu care ne poate arata acest lucru. Fiind un organ vital, orice semn de imbolnavire trebuie sa ne trimita la medic pentru efectuarea unei consultatii si a unui set complet de analize.
Oboseala, durerea in partea dreapta, pierderea in greutate
Toate acestea indica un ficat gras, inconjurat de grasime, in special la persoanele obeze sau la cele care au un nivel de colesterol ridicat.
Pielea si ochii cu tenta galbuie – semnele unui ficat bolnav
Acestea apar atunci cand ficatul nu reuseste sa proceseze bilirubina, o substanta galbena rezultata din distrugerea hematiilor, care ajunge in ficat si la nivelul caruia va suferi diverse modificari. Celulele ficatului nu vor mai putea excreta bilirubina care va ramane in sange si va determina colorarea pielii. Aceasta boala se numeste icter, dar poate fi si un semn de hepatita sau ciroza.
Este, de fapt, singurul semn specific imbolnavirii ficatului. Daca este asociat cu simptome de gripa, va fi necesara investigarea pentru a determina daca este vorba de o afectiune a vezicii biliare sau de o hepatita.
Scaderea poftei de mancare
Este un semn comun al bolilor de ficat si va duce, inevitabil, la o scadere in greutate, mai ales daca este insotita de varsaturi, diaree si greata.
Prezenta scaunelor decolorate anunta boli de ficat
In cazul blocarii secretiei pigmentilor bilei, scaunul persoanei afectate va fi deschis la culoare. In mod natural, scaunul este inchis la culoare datorita acestor pigmenti.
Stelute vasculare
Acestea sunt niste vase de sange mici, rosii, vizibile prin piele, localizate pe fata si in partea superioara a corpului si indica o afectare mai grava a ficatului.
Sentimentul de plenitudine
Prezent la nivelul partii drepte a abdomenului, se asociaza cu umflarea zonei respective.
Abdomenul marit in volum- semn al unei afectiuni hepatice
Se manifesta ca urmare a retentiei de lichide sau a cresterii in dimensiuni a ficatului.
Alte semne care avertizeaza asupra existentei unei boli de ficat sunt:
- O usoara crestere a temperaturii corpului
- Setea si urinarea excesive si frecvente
Acestea sunt semnele mai multor boli, dar pot fi prezente si in afectiunile ficatului.
Sanatatea ficatului poate fi pastrata usor, prin adoptarea si respectarea unui stil de viata corect. Se va pune mare pret pe alimentele consumate, se vor alege cele de calitate, cat mai naturale, fara coloranti sau conservanti. Totodata, fructele si legumele vor fi spalate foarte bine inainte de consum. Sunt recomandate exercitiile fizice constante si reducerea consumului de alcool.
Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti