Orice dermatolog ne poate spune ca pielea arata intotdeauna cat de sanatosi suntem. Chiar daca exista si unele neajunsuri trecatoare, ce ne fac sa ne framantam nemultumiti (cum este acneea din adolescenta), adevaratele probleme cutanate sunt foarte serioase si trebuie prevenite.
De exemplu, una dintre aceste probleme, despre care s-a discutat mult in ultimele decenii, este cea a expunerii exagerate la soare, care poate dauna, determinand chiar diferite forme de cancer de piele. Multi se intreaba: atunci care este solutia? Sa nu mai vedem soarele niciodata, sa stam tot timpul acoperiti? Evident ca nu. Soarele, lumina in general, stimuleaza secretiile hormonale si determina ritmurile circadiene. In plus, soarele nu este atat de agresiv toata ziua, iar pielea are la dispozitie mecanisme adaptative cu ajutorul carora tinde sa neutralizeze cea mai mare parte din leziunile ADN-ului care pot aparea sub actiunea ultravioletelor.
Cum ne pregatim pielea pentru plaja
Pielea poate fi pregatita de expunerea la soare, cu mentiunea ca intotdeauna aceasta expunere trebuie sa se faca cu discernamant. Adica: treptat, stati si la umbra, neaparat evitati intervalul orar 12:00-16:00 (chiar daca sunteti imbracati sau este innorat). Soarele dogoreste prea tare in aceasta perioada. Si, nu in ultimul rand, folositi creme cu factor de protectie.
Bronz frumos si sanatos si prin alimentatie
Anumite alimente ne pot pregati pielea pentru un bronz perfect, dar si sanatos. Ne apropiem de perioadele de concediu, cel mai bun moment sa incepem pregatirea pielii si prin alimente. Toti specialistii ne indica acelasi tip de alimente: legume si fructe pline de carotenoizi, intens colorate. Acestea ajuta pielea sa faca fata ultravioletelor in primul rand prin continutul de antioxidanti, ce minimalizeaza impactul ultravioletelor pe ADN, apoi prin pigmentii care se depun ei insisi in piele, colorand-o mai repede si aparand-o, din nou, de razele ultraviolete. In felul acesta, va trebui sa stam mai putin la soare.
Mancati fructe si legume colorate!
Toate aceste alimente sunt componente de baza ale nutritiei sanatoase. Este vorba despre: spanac, cartofi dulci, porumb dulce, gogosari, morcovi, ardei capia, varza de Bruxelles etc. Orice leguma sau fruct de culoare galbena, portocalie sau verde trebuie consumat oricum zilnic, insa in cazul de fata, nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa.
De ajutor sunt ciocolata neagra si ceaiul verde
Flavonoizii din ciocolata sau cacao, consumati pe termen lung, asigura fotoprotectia impotriva eritemului cauzat de razele ultraviolete (pielea se „arde” mai greu) si amelioreaza circulatia sangvina la nivel cutanat. Ceaiul, indeosebi cel verde, este plin de antioxidanti care, intr-un studiu, s-au dovedit de mare ajutor in prevenirea cancerelor bazo- si spinocelulare cutanate. In fine, alimentele cu Omega-3, cum sunt fructele de mare sau pestii marini grasi, au actiune marcanta antiinflamatoare si antioxidanta, inclusiv la nivel cutanat.
Avem nevoie de soare pentru a produce vitamina D in piele. Bronzul in sine este reprezentat, de fapt, de hipersecretia de melanina in straturile profunde ale epidermului, fiind principalul responsabil de apararea antisolara.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie