Consumul ridicat de fructe şi legume este asociat unui risc scăzut de decese. Mai exact, trei porţii de legume şi două porţii de fructe consumate, în fiecare zi, reprezintă cantitatea şi combinaţia care v-ar putea asigura o viaţă lungă şi sănătoasă. Descoperirea le aparţine cercetătorilor americani.
Alimentaţia bogată în fructe şi legume contribuie la reducerea riscului apariţiei afecţiunilor cronice, precum boli cardiovasculare şi cancer, care cauzează, în fiecare an, moartea a milioane de oameni din întreaga lume.
Date colectate în 30 de ani de la peste două milioane de persoane
Autorul studiului, Dong D. Wang, nutriţionist, epidemiolog şi profesor la Harvard Medical School şi Brigham and Women’s Hospital, Boston, a strâns în jurul său o echipă de profesionişti alături de care a întreprins un efort colosal de cercetare. Mai exact, oamenii de ştiinţă au analizat datele furnizate de angajaţii din domeniul sănătăţii care au urmărit, de-a lungul a 30 de ani, evoluţia stării de sănătate a peste 100.000 de adulţi. În vedere întocmirii acestei analize s-au colectat, la fiecare doi sau patru ani, informaţii legate de alimentaţia de zi cu zi a pacienţilor. De asemenea, echipa lui Wang a inclus în analiză date despre consumul de fructe şi legume şi rata deceselor întâmpinate în cazul a 1.9 milioane de oameni, participanţi la 26 de studii care au reunit 29 de ţări din America de Nord și de Sud, Europa, Asia, Africa și Australia.
Salatele de primăvară: recomandări sănătoase
Astfel, prin urmărirea stării de sănătate a peste două milioane de persoane, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aportul zilnic de aproximativ cinci porții de fructe și legume este asociat cu un risc redus de moarte timpurie. Consumul a mai mult de cinci porţii nu este asociat cu beneficii suplimentare.
Participanții care au consumat cele cinci porții au prezentat, la modul general, un risc cu 13% mai mic de deces decât indivizii care au consumat doar două porții de fructe și legume. Mai departe, s-au constatat un risc cu 12% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral; un risc cu 10% mai mic de deces din cauza cancerui și un risc cu 35% mai mic de moarte din cauza afecţiunilor pulmonare.
Combinaţii spectaculoase de fructe pentru micul dejun
Nu orice fructe şi legume asigură longevitatea
Foarte important de menţionat este faptul că nu toate alimentele pe care cineva le-ar putea considera a fi fructe și legume favorizează longevitatea. Spre exemplu, produsele cu amidon (mazăre, porumb sau cartofi) şi sucurile de fructe nu au fost asociate cu un risc redus de deces. Pe de altă parte, legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, salata verde și varza, precum și fructele și legumele bogate în betacaroten și vitamina C, cum ar fi morcovii, citricele şi fructele de pădure au prezentat aceste beneficii.
Într-un clasament al consumului de fructe şi legume la nivelul Uniunii Europene, România se află printre ţările codaşe. Potrivit informaţiilor furnizate de Eurostat, doar 42% dintre români mănâncă zilnic fructe. La capitolul legume, lucrurile stau şi mai prost. Mai exact, ne aflăm pe penultimul loc, după Bulgaria, Lituania şi Letonia. Din păcate, doar 41% dintre români consumă zilnic legume.