Revista care te menține sănătos

Știați că?

Scrisul de mână susține sănătatea creierului

Dr. Olimpia Popa, medic specialist medicină de familie
4 noiembrie 2019
Share
Scrisul de mână susține sănătatea creierului

Trăim în era tehnologiei. Folosim cu toții telefoane inteligente, computere și tot felul de alte dispozitive sofisticate. Toate acestea au făcut ca scrisul de mână să devină o activitate tot mai rar practicată.

Multe persoane s-au obișnuit atât de mult cu tastele, încât atunci când iau pixul în mână pentru a completa vreun formular au un comportament destul de stângaci și constată că aproape au uitat să scrie de mână.  

Lucruri mai puțin știute

E drept, scrierea la tastatură are avantaje incontestabile, rapiditatea și multiplele posibilități de editare fiind primele pe listă. Abandonarea scrisului de mână în favoarea acesteia însă vine și cu o serie de dezavantaje. Mai bine spus, înseamnă renunțarea la o serie de beneficii.

Scrierea de mână reprezintă un exercițiu extraordinar pentru creier, ajutându-l să se mențină în formă și să funcționeze la parametri optimi. Un studiu din 2017 apărut în revista „Frontiers in Psychology” demonstrează că regiunile cerebrale asociate învățării sunt mai active atunci când oamenii scriu de mână decât atunci când scriu pe o tastatură. Autorii cercetării sunt de părere că scrierea de mână promovează codificarea profundă a informațiilor noi, favorizând memorarea lor.

Un alt mare atu al scrisului de mână este că stimulează funcțiile congnitive prin încurajarea folosirii unui vocabular mai diversificat. Fiind o activitate mai lentă, permite o mai bună exprimare prin alegerea celor mai potrivite cuvinte. Mai mult decât atât, există dovezi care arată că scrisul de mână poate contribui la formarea unor conexiuni mai strânse între persoane. S-a observat că medicii sau psihologii care iau notițe de mână privind simptomele pacienților se apropie mai mult de aceștia decât cei care tastează pe computer.

Nu ultimul rând, trebuie menționat faptul că scrisul de mână poate fi un foarte bun instrument terapeutic. Așternerea pe foaie a experiențelor traumatizante conduce la niveluri superioare de autodezvăluire, traduse în beneficii terapeutice mai mari. Efecte pozitive măsurabile asupra sănătății fizice și psihice se pot obține și prin relatarea în scris a stărilor emoționale timp de 15-30 de minute pe zi. Concret, ținerea unui asemenea jurnal reduce nivelurile de stres, atenuează simptomele de depresie și îmbunătățește funcția sistemului imunitar.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.