Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Scolioza: care sunt simptomele si cum o tratati?

15 mai 2024
Share

Scolioza reprezinta curbarea anormala a coloanei vertebrale. Aceasta afectiune este mostenita genetic, insa, de multe ori, apare fara o cauza anume, in copilarie sau adolescenta la persoanele cu o coloana vertebrala normala. Scolioza care nu are o cauza anume este denumita scolioza idiopatica.

In unele cazuri, se cunoaste cauza scoliozei, care poate fi:

  • Scolioza congenitala apare atunci cand coloana vertebrala nu s-a format complet sau s-a format anormal, inca din perioada intrauterina.
  • Scolioza neuromusculara se manifesta atunci cand discurile intervertebrale si vertebrele se deterioreaza sau se rup, in cazul adultilor. De asemenea, aceasta mai poate fi cauzata si de anumite boli, precum paralizia cerebrala (muschii nu ofera coloanei vertebrale un suport simetric sau acestia favorizeaza pozitia anormala a acesteia).
  • Osteoporoza cu fracturi – oasele sunt mai predispuse la rupere in cazul persoanelor cu osteoporoza, iar coloana vertebrala este un loc propice.

Scolioza este o boala cronica (pe termen lung) ce se poate agrava odata cu trecerea timpului. Uneori, coloana vetebrala, ce se curbeaza in copilarie, poate trece neobservata si netratata pana la adolescenta. Pozitia anormala a coloanei vertebrale poate afecta dezvoltarea muschilor si a ligamentelor, cauzand atat rotatia coastelor, cat si a pelvisului.

Care sunt semnele si simptomele?

Atunci cand o persoana are scolioza, coloana vertebrala se curbeaza tipic in afara intr-o parte si apoi e normala, sau, mai frecvent, apar doua zone curbate in exterior, ce se prezinta sub forma literei „S”. Alte semne pot include:

  • Un umar mai jos comparativ cu celalalt
  • Umarul este mai rotunjit
  • Una dintre partile pelvisului este mai exteriorizata
  • Un picior care pare mai scurt decat celalalt

Daca scolioza nu este diagnosticata si tratata corect, poate duce la complicatii, precum slabiciune musculara, deformari permanente, oboseala, tulburari de respiratie si anumite afectiuni cardiace.

Cum se diagnosticheaza scolioza?

scolioza-2Incepand cu varsta de 8 ani, cei mai multi copii, dar si adolescenti sunt investigati pentru scolioza la fiecare examen fizic de rutina. La examenul fizic, medicul va ruga copilul sa stea in picioare, drept, iar apoi sa se aplece si sa-si atinga degetele de la picioare. Aceasta pozitie scoate cel mai bine in evidenta curbura coloanei vertebrale, in cazul unei anormalitati.

Daca este suspectata scolioza, este recomandata efectuarea unei radiografii toracice, pentru confirmare. Cu ajutorul acesteia, medicul va putea evalua severitatea scoliozei si eventualele riscuri ce se pot agrava. Dupa aceste investigatii, medicul va recomanda tratamentul cel mai indicat.

Care este tratamentul?

Tratamentul scoliozei depinde de varsta si sex, de severitatea curburii coloanei vertebrale, localizarea curburii, tipului de scolioza si, in cazul fetelor, se va lua in considerare daca au menstruatie sau inca nu. Varsta la care apare menstruatia este un indicator al stadiului de crestere a oaselor, ce ajuta la estimarea riscului progresiei bolii. 

Cele mai multe cazuri de scolioza nu sunt grave si nu necesita tratament. Insa, pentru a observa evolutia (daca exista) a curburii coloanei vertebrale, este necesar un control medical periodic. Cazurile mai severe ce cauzeaza disconfort sau alte simptome asociate ori cazurile mai putin severe, insa cu risc de agravare, necesita exercitii fizice de intarire a spatelui. In cazurile foarte severe de scolioza, sunt recomandate corsetele medicale si, eventual, interventie chirurgicala.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.