Este important sa discutati cu medicul in legatura cu efectele adverse ale diferitelor medicamente folosite pentru tratarea sclerozei multiple. Efectele adverse ale acestor medicamente pot varia de la minore si temporare (precum cele asemanatoare gripei), pana la severe si de lunga durata (precum leucoencefalopatia multifocala progresiva – o afectiune virala la nivelul creierului).
Pentru a le identifica, este recomandat sa tineti un jurnal cu simptomele aparute, precum si imprejurarile in care au aparut. In tratamentul sclerozei multiple, este recomandata cantarirea cu atentie a riscurilor si a beneficiilor. Medicamentele mai puternice au efecte mai bune si incetinesc progresia bolii, insa pot fi asociate cu mai multe riscuri.
Discutati despre efectele adverse ale medicamentelor cu medicul
Discutia deschisa si sincera intre medic si pacient este foarte importanta pentru a stabili medicamentele mai bine tolerate. Unele efecte adverse dispar pe masura ce corpul se obisnuieste cu aceste medicamente.
Din cauza ca unele persoane experimenteaza efectele adverse in mod diferit, fiecare persoana trebuie sa decida daca poate tolera sau nu unele dintre acestea. Uneori, insa, unele simptome ale sclerozei multiple (oboseala, durere de cap) pot fi confundate cu efectele adverse ale medicamentelor.
Este recomandat sa notati intr-un caiet toate detaliile simptomelor pe care le aveti: cand au aparut, durata, factori declansatori posibili, precum si metoda prin care ati incercat sa le ameliorati. Acest jurnal ajuta si medicul sa stabileasca daca acestea sunt simptomele sclerozei multiple sau efectele adverse ale medicamentelor, precum si un plan de tratament usor de tolerat.
Cum puteti tine sub control efectele adverse ale medicamentelor din scleroza multipla?
Exista anumiti pasi simpli de urmat ce pot tine sub control cele mai frecvente efecte adverse ale medicamentelor din scleroza multipla, si anume:
• Riscul de infectii. Unele medicamente imunomodulatoare folosite pentru tratarea sclerozei multiple pot creste riscul de aparitie a infectiilor comune. Din acest motiv, este important sa va spalati pe maini frecvent si sa limitati contactul cu persoanele bolnave.
• Simptomele asemanatoare gripei. Febra, frisoanele si starea generala alterata pot sa apara frecvent in urma injectiilor cu interferon beta, ducand, uneori, la oprirea tratamentului.
• Mentineti hidratarea optima prin consumul regulat de lichide, minimum 2 litri pe zi.
• Adoptati o dieta echilibrata, fara grasimi animale, alimente procesate si alti carbohidrati nesanatosi.
• Luati medicamentele inainte de culcare
• Iritatiile de la locul injectarii. Aplicati gheata local inainte de injectie, precum si o compresie calda dupa, pentru a ameliora iritatiile.
• Sanatatea inimii. Unele medicamente folosite pentru scleroza multipla pot incetini rata cardiaca in primele 6 ore dupa prima doza. Din acest motiv, medicul va poate recomanda sa luati prima doza sub supraveghere medicala a pulsului si a tensiunii arteriale.
Cum puteti diferentia simptomele de efectele adverse ale medicamentelor din scleroza multipla?
Efectele adverse imediate ale medicamentelor folosite in scleroza multipla pot deveni mai evidente pe masura ce le experimentati. Printre acestea se numara simptomele asemanatoare gripei si frisoanele. Chiar si durerile musculare si alt tip de dureri pot sa apara imediat dupa ce luati medicamente indicate pentru scleroza multipla, insa sunt diferite de durerile asociate cu aceasta afectiune.
Sursa: everydayhealth.com
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie