Revista care te menține sănătos

Psihologie

Schizofrenia: factori de risc

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 august 2021
Share
Schizofrenia: factori de risc

Schizofrenia este o afectiune ce afecteaza capacitatea de gandi clar, de a tine sub control emotiile si de a interactiona cu persoanele din jur. Aceasta influenteaza fiecare persoana in mod diferit. Unele persoane pot tine sub control mai usor boala, in timp ce altele pot avea dificultati in a realiza acest lucru.

Cele mai multe persoane care sufera de schizofrenie prezinta halucinatii (atunci cand vad sau aud lucruri care nu sunt reale), pot crede anumite lucruri neadevarate sau se pot simti in pericol fara un motiv aparent. Cu ajutorul tratamentului, aceste persoane pot realiza ca aceste experiente nu sunt reale, insa este o problema a modului in care functioneaza creierul.

Unele persoane cu schizofrenie au o gandire paranoida, ceea ce cauzeaza unele ganduri infricosatoare, sa creada ca anumiti oameni sau alte forte vor sa le faca rau sau pot auzi diferite voci. Viata cu schizofrenie poate fi plina de obstacole. Aceasta este o afectiune dificila, care schimba viata pacientului si a persoanelor din jur. Insa, o puteti tine sub control daca va doriti acest lucru, daca apelati la ajutor specializat si daca primiti sprijinul familiei si al prietenilor.

Schizofrenia a fost studiata mult timp, incercand sa se descopere cauzele. Insa, o cauza specifica nu a putut fi detectata. Acest lucru inseamna ca schizofrenia este o combinatie de factori, precum cei genetici si cei ai mediului inconjurator. Iata care sunt factorii de risc pentru schizofrenie.

Factorii genetici

Printre factorii de risc cei mai puternici se numara cei genetici. Daca aveti un parinte care sufera de schizofrenie, aveti un risc mai mare cu 10% de a dezvolta aceasta boala. Sansele se dubleaza daca ambii parinti sufera de schizofrenie. Daca aveti un frate sau o sora geaman, sansele pot creste cu pana la 50%.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Factorii din mediul inconjurator

Exista mai multi factori din mediul inconjurator care pot declansa schizofrenia. Printre acestia se numara:

  • Evenimentele traumatice sau stresante din copilarie;
  • Abuzul de droguri si/sau alte substante asemanatoare;
  • Complicatiile din timpul sarcinii mamei sau alte boli aparute in aceasta perioada;
  • Malnutritia din timpul sarcinii;
  • Expunerea mamei gravide la toxoplasmoza (toxoplasmoza congenitala). Aceasta este o boala parazitara ce poate avea consecinte grave asupra fatului;
  • Complicatiile la nastere;
  • Nasterea pe timp de iarna.

secundara_schizofrenia_inainte de Anomalii la nivelul creierului

Anomalii la nivelul creierului

Multe persoane cu schizofrenie prezinta anumite anomalii structurale sau functionale ale creierului. Acestea includ ventriculomegalia (cresterea in volum a ventriculilor cerebrali), tulburarile metabolice si diferentele de marime a unor zone din creier.

Alti factori

Chiar daca prezentati unul sau mai multi dintre acesti factori, nu inseamna neaparat ca veti face schizofrenie. Exista unele persoane care sufera de aceasta boala care nu au acesti factori de risc, sau, dimpotriva, persoane care prezinta mai multi factori de risc, dar nu sufera de schizofrenie.

Pentru a fi siguri, daca prezentati unele dintre simptomele si factorii de risc prezentati, consultati specialistul pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.