Revista care te menține sănătos

Psihologie

Schimbările de personalitate: care sunt cauzele

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 mai 2022
Share
Exclusiv online
Schimbările de personalitate: care sunt cauzele

Personalitatea unui om se poate schimba treptat, de-a lungul vieţii, iar fluctuaţiile de dispoziţie, din când în când, sunt normale. Însă, schimbările bruşte sau neobişnuite de personalitate pot fi semnul unei tulburări mintale.

O persoană care acţionează într-un mod agresiv, euforic, neconstant faţă de modul în care acţiona înainte poate avea o tulburare psihică. De exemplu, nonşalanţa într-o situaţie tragică sau bucuria de a auzi ştiri negative poate releva acest fenomen.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Când pot indica schimbările de personalitate o urgenţă medicală?

Atunci când această schimbare se produce gradual, nu ridică neapărat semne de întrebare. Însă, dacă apare brusc, poate fi vorba despre o boală. Există anumite semne care pot arăta o urgenţă medicală, precum:

  • scăderea pulsului;
  • creşterea ratei cardiace;
  • creşterea frecvenţei respiratorii;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • transpiraţia;
  • confuzia şi ameţeala;
  • dificultăţile de vorbire;
  • durerile la nivelul braţelor şi picioarelor;
  • durerea în piept;
  • tulburările de vedere.

Dacă observaţi aceste semne, sunaţi imediat la ambulanţă, deoarece pot fi şi semnele unui infarct miocardic, accident vascular cerebral, deshidratare sau malnutriţie.

Care sunt cauzele schimbărilor de personalitate?

Evenimentele negative, tristeţea şi dezamăgirea pot face ca o persoană normală să aibă schimbări de personalitate. Uneori, dispoziţia poate fi influenţată chiar şi luni sau ani după un astfel de eveniment. Însă, schimbările de dispoziţie nu reprezintă acelaşi lucru cu schimbările de personalitate. Unele persoane pot experimenta comportamente dificile timp de mai mulţi ani ori din cauza unei boli sau din cauza unui eveniment stresant.

Schimbările de comportament pot fi cauzate de unele tulburări psihice, precum:

  • Anxietatea – apare atunci când o persoană se simte agitată în legătură cu o situaţie. Este normal să aveţi, uneori, anxietate, însă atunci când apare fără motiv, poate fi vorba despre o tulburare anxioasă generală;
  • Atacul de panică – reprezintă perioade de frică extremă. Uneori, frica pare să fie iraţională, precum în situaţia de a merge cu liftul sau de a vorbi în public;
  • Tulburarea de stres posttraumatic – este o tulburare mintală reprezentată de frică extremă, amintiri şi, în unele cazuri, halucinaţii. Aceasta este declanşată de amintiri traumatizante, precum un atac armat sau un accident de maşină;
  • Tulburarea bipolară – poate cauza fluctuaţii de comportament extreme ale unei persoane, precum stări de euforie şi depresie extremă. Tulburarea bipolară, de multe ori, interferează cu viaţa de zi cu zi;
  • Schizofrenia – face imposibilă gândirea clară, înţelegerea unor situaţii sau comportamentul normal în societate. De asemenea, persoanele afectate pot să nu distingă realitatea de ficţiune.
schimbarile de personalitate, cauze schimbari de personalitate, schimbari de comportament, tulburari psihice,

Alte cauze

Există şi unele situaţii în care fluctuaţiile hormonale pot cauza un comportament anormal. Printre acestea se numără:

  • menopauza;
  • sindromul premenstrual;
  • andropauza;
  • hipertiroidismul sau hipotiroidismul.

Există şi alte situaţii în care personalitatea se poate schimba:

Lezarea lobului frontal. Lobul frontal este centrul controlului personalităţii unei persoane şi este responsabil de vorbire, emoţii şi abilităţi cognitive. Lezarea acestuia se poate produce în cazul loviturilor puternice la cap, căderi sau accidente rutiere.

Accidentul vascular cerebral. Acesta presupune întreruperea fluxului de oxigen la niveul creierului şi, prin urmare, poate duce la apariţia schimbărilor de personalitate. Unele persoane pot fi apatice sau pot avea un comportament impulsiv sau agresiv.

Tumorile cerebrale. În funcţie de nivelul la care se situează tumora, pot apărea unele tulburări de personalitate, precum iritabilitatea, agresivitatea sau pasivitatea.

Demenţa. Aceasta reprezintă dezechilibrul a cel puţin două dintre funcţiile cognitive ale creierului, precum memoria, gândirea, vorbirea, judecata şi comportamentul. Persoanele care suferă de depresie pot experimenta tristeţe excesivă, apatie, agitaţie, suspiciune faţă de persoanele din jur.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.