Calitatea, cantitatea si culoarea scaunului pot fi indicatori ai sistemului gastrointestinal, iar culoarea acestuia poate fi un indiciu al unei probleme de sanatate. Scaunul reprezinta resturile eliminate de corp in urma digestiei.
Alimentele se amesteca cu bila din ficat, iar enzimele digestive ale pancreasului digera proteinele, carbohidratii si grasimile, formandu-se un lichid tulbure. Acest mix de lichid trece prin intestinul subtire unde se realizeaza absorbtia nutrientilor, iar resturile ajung in colon. In colon, apa este absorbita si se formeaza scaunul. Un scaun normal contine bacterii, alimente digerate, celuloza din materiale nedigerabile si bila.
Care sunt simptomele schimbarilor scaunului?
Culoarea normala a scaunului poate varia de la maroniu deschis pana la maroniu inschis sau verde. De cele mai multe ori, culoarea acestuia este influentata de ceea ce mancam si nu semnifica o potentiala afectiune. Oricum, este posibil ca schimbarile de culoare a scaunului sa ofere indicii importante asupra unei afectiuni nediagnosticate. Un diagnostic concret nu se poate pune doar pe baza schimbarii de culoare a scaunului. Pacientul si medicul trebuie sa ia in considere si alte simptome, istoricul medical, schimbarile dietei si medicamentele administrate pentru a decide ce a dus la schimbarea culorii scaunului.
Scaunul mai poate fi testat pentru a identifica sange, grasimi sau o eventuala infectie. Unele analize de sange ar putea fi necesare, depinzand de situatia clinica.
· Scaunele verzi
Daca scaunul trece prea repede prin intestin, ar putea sa nu fie prea mult timp necesar digestiei bilei, pentru a da culoarea maronie normala a acestuia. Bila este un fluid verde-maroniu produs in ficat si stocat in vezica biliara. Bila ajuta in digestia grasimilor alimentare. Scaunele verzi pot fi si normale, in cazurile in care dieta este bogata in legume verzi, in special spanac. Si suplimentele cu fier ar putea fi o cauza, desi, de cele mai multe ori, fierul da scaunului o culoare neagra.
· Scaunul galben, gras si urat mirositor
Exista o multime de motive pentru care scaunul ar putea parea galben si gras. Poate fi cauza incapacitatii intestinului de a digera grasimile din cauza malabsorbtiei ce apare in boala celiaca si fibroza chistica, sau pentru ca pancreasul nu este capabil sa produca enzimele digestive adecvate. De asemenea, culoarea galbena a scaunului poate aparea si in infectii gastrointestinale cauzate de giardia – in acest caz, apare diareea.
· Scaunele de culoare neagra
Scaunele negre reprezinta un semnal de alarma, deoarece pot fi rezultatul unei sangerari gastrointestinale, cel mai frecvent in esofag, stomac sau duoden. Celulele rosii ale sangelui sunt rupte de enzimele digestive si dau scaunului culoarea neagra si un miros urat. Acestea pot semnifica o urgenta medicala si nu trebuie ignorate.
Unele medicamente si alimente pot cauza culoarea neagra a scaunului, incluzand fierul, bismutul, sfecla si lemnul-dulce.
· Scaunele deschise la culoare sau albe
Acestea pot fi semnul unei afectiuni a ficatului sau tractului biliar, fiind consecinta unei cantitati scazute de bila.
· Scaunele cu sange rosu deschis
Cea mai frecventa cauza a acestora este sangerarea din hemoroizi, insa exista si alte cauze mai importante. Din acest motiv, sangele din scaun nu trebuie niciodata ignorat. Alte cauze ale scaunului cu sange pot include infectia, bolile inflamatorii ale intestinului (boala Crohn, colita ulcerativa), tumori si malformatii arteriovenoase. Sangerarile tractului gastrointestinal inferior tind sa cauzeze scaune de culoare rosie, in loc de neagra, deoarece nu exista timp suficient pentru digerarea celulelor rosii. Alimentele colorate si sfecla pot da, de asemenea, o nuanta rosie scaunului.
· Scaunele cu mucus
Acestea pot aparea in diferite afectiuni, precum bolile inflamatorii ale intestinului si cancer. Mucusul asociat cu sange si/sau dureri abdominale nu trebuie ignorat si necesita supraveghere medicala.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie