Disfunctia erectila poate fi cauzata de o multime de factori: de o anumita problema de sanatate sau emotionala, de administrarea anumitor medicamente, de fumat sau de consumul de alcool. Printre optiunile de tratament se numara interventia chirurgicala si medicatia. Din pacate, nu exista optiuni de tratament non-invazive.
Un studiu pus la punct de cercetatorii australieni si publicat in luna mai a acestui an in The Journal of Sexual Medecine a scos la iveala ca anumite schimbari ale stilului de viata ar putea duce la imbunatatiri in ceea ce priveste aceasta afectiune. Sa descoperim impreuna care ar fi aceste schimbari si ce beneficii ar putea avea.
Disfunctia erectila si sportul
Dintre toate aceste schimbari, sportul ar avea cel mai mare impact in ceea ce ce priveste disfunctia erectila. Miscarea „lupta pe mai multe fronturi” pentru a combate evolutia disfunctiei erectile odata ce aceasta a devenit o problema. Sportul imbunatateste fluxul sangvin, care este foarte important pentru erectie si amelioreaza tensiunea arteriala prin cresterea oxidului nitric (substanta vasodilatatoare) in vasele de sange, exact cum actioneaza si o foarte bine cunoscuta pilula pentru potenta. Exercitiile care se bazeaza pe ridicarea greutatilor cresc in mod natural nivelul de testosteron in organism, factor important in stimularea libidoului.
Combateti disfunctia erectila prin intermediul dietei
Alimentele pe care le consumati pot avea un impact direct asupra disfunctiei erectile. O dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si peste scade riscul disfunctiei. O dieta sanatoasa ajuta, de asemenea, la mentinerea unei greutati optime, aspect foarte important: barbatii care au probleme cu kilogramele in plus prezinta un risc de 50% de a se confrunta cu disfunctia erectila. De asemenea, obezitatea creste riscul problemelor vasculare, dar si riscul de diabet, doi factori de risc importanti.
Orele fixe de somn
Somnul insuficient poate fi unul din factorii agravanti ai disfunctiei erectile. Un studiu publicat in 2011 a analizat impactul lipsei de somn asupra nivelului de testosteron in cazul barbatilor si s-a confirmat ca un nivel scazut este asociat cu disfunctiile sexuale. Secretiile hormonale sunt controlate de ceasul intern al organismului, iar un program fix de somn va determina eliberarea anumitor hormoni la un moment dat.
Renuntati la fumat daca nu vreti sa va confruntati cu disfunctia erectila
Disfunctia erectila poate fi rezultatul problemelor vasculare, ce apar in momentul in care alimentarea cu sange a penisului devine limitata, ca urmare a blocarii sau ingustarii arterelor. Fumatul poate provoca ingustarea vaselor de sange importante, avand acelasi efect negativ. Daca fumati, este important sa va consultati cu medicul dumneavoastra.
Limitarea consumului de alcool
Consumul excesiv de alcool poate cauza disfunctie erectila atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Sistemul nervos central este responsabil de eliberarea oxidului nitric, substanta esentiala pentru producerea si mentinerea erectiei, iar consumul de alcool afecteaza sistemul nervos central, rezultatul fiind pierderea eficientei. O cantitate insuficienta de oxid nitric se traduce prin aparitia disfunctiei erectile.
Disfunctia erectila si alte tratamente
Disfunctia erectila poate aparea si ca efect secundar al administrarii de medicamente pentru o alta problema de sanatate. Printre acestea, se numara medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale, antidepresivele, betablocantele, antipsihoticele etc. Din nou, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra in ceea ce priveste acest aspect.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Everydayhealth.com