Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Scaunul bebelușului: ce este normal și ce ar trebui să vă îngrijoreze?

Andrei Cioată; sci-hub.se/http://dx.doi.org, ncbi.nlm.nih.gov, smababy.co.uk
18 decembrie 2023
Share
Scaunul bebelușului: ce este normal și ce ar trebui să vă îngrijoreze?

Atât scaunul bebelușului (materiile fecale eliminate), cât și cel al celorlalte categorii de vârstă, reprezintă deseori un indicator al integrității și sănătății tractului gastrointestinal, însă și un bun indicator al funcționării organelor anexe (ficat, colecist). Acesta ar trebui să aibă consistență și culoare specifice, în conformitatea alimentelor consumate. Prin scaun se elimină compuși care rezultă în urma absorbției principiilor nutriționale sau compuși nedigerați, cum ar fi fibrele. În esență, întrucât dieta bebelușului este reprezentată majoritar lichide, scaunul va fi moale, având și culori din spectrul galben, ușor verzui sau maro, cu miros mai mult sau mai puțin intens.

Modificări în scaunul bebelușului apar odată cu diversificarea alimentației, în general, însă pot să apară și în anumite condiții patologice. Schimbările pot fi atât în ceea ce privește consistența și culoarea, cât și în ceea ce privește frecvența de eliminare a scaunului. În prima lună de viață, scaunul bebelușului va fi eliminat în medie de 2-5 ori pe zi, iar unii bebeluși pot avea un tranzit intestinal mult mai intens, cu eliminarea scaunului chiar după fiecare masă (indiferent că acesta este alăptat la sân sau cu o formulă de lapte). Ulterior, frecvența scaunelor scade, în cazuri mai rare, dar nu cu potențial patologic, ajungându-se chiar și la 1-2 scaune pe săptămână.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Dermastil. Prima gamă pediatrică, cu omega-3, 6 şi 9, provitamina B5 şi vitamina E, ce protejează filmul hidrolipidic al pielii nou-născuţilor şi copiilor

Scaunul bebelușului – ce este normal

Scaunul bebelușului tinde să fie diferit în funcție de modul în care este alăptat: fie cu formulă, fie la sân. Deși culoarea va avea tendința de a fie aceeași, adică ușor gălbuie, modificările apar în ceea ce privește consistența scaunului: scaunul bebelușului alăptat la sân tinde să aibă atât o consistență mai moale, cât și un miros ușor mai dulce. Scaunul bebelușului care primește lapte praf are o consistență asemănătoare hummusului, dar culoarea se păstrează în aceiași parametri. Scaunul bebelușului alăptat la sân sau cu lapte praf poate avea culori diferite, însă considerate normale, după cum urmează:

  • Gălbui (și variații în intensitatea acestei culori);
  • Ușor verzui;
  • Cu tentă maronie sau chiar ușor spre portocaliu;
  • Verde închis;
  • Verde deschis;
  • Cu tentă spre negru, de consistență păstoasă.

În primele aproximativ 48 de ore de viață, scaunul bebelușului va fi mult diferit față de celelalte scaune pe care le va elimina ulterior. Există chiar și un termen de specialitate care descrie acest tip de scaun: scaun meconial. Acesta este un tip special de scaun, care în condiții normale va fi eliminat doar în primele 2-3 zile de viață. Are o nuanță verde închis, este foarte vâscos, ceea ce îl face și foarte greu de îndepărtat de pe pielea bebelușului. Biochimic, are o compoziție aparte, conținând proteine, lipide, secreții intestinale, săruri biliare, lanugo (puf care acoperă fiziologic pielea fătului), de unde și culoarea și consistența specifice.

Odată cu introducerea alimentelor mai solide și diversificare, scaunul bebelușului trece printr-o serie de modificări în ceea ce privește culoarea, frecvența și mirosul. În primul rând, scaunul bebelușului nu va mai fi atât de moale, ci va fi mult mai solid, iar mirosul se intensifică. Scaunul bebelușului va începe să aibă o culoare maronie, dar încă își păstrează tenta verzuie, și nu este neobișnuit să conțină resturi alimentare nedigerate. În cazul bebelușului a cărui dietă presupune o formulă de lapte suplimentată cu fier, scaunul va avea o culoare verde închis, dar și un miros mult mai intens decât scaunul bebelușului care nu necesită suplimentare cu fier.

scaunul bebelușului, bebeluş, alăptat,

Scaunul bebelușului – aspecte potențial patologice și anormale

În primă instanță, principalul criteriu care ar trebui urmărit la scaunul bebelușului este culoarea, mai degrabă decât frecvența eliminării acestuia. Nu ar trebui să ridice îngrijorări, spre exemplu, faptul că scaunul bebelușului este eliminat chiar după fiecare masă. Pe măsură ce în alimentația sa sunt introduse alimente solide, scaunul bebelușului va fi mult mai rar. Probleme ar trebui să ridice situațiile în care bebelușul elimină scaune foarte apoase, moi, fără a fi fost alimentat, sau când scaunul bebelușului nu apare în decurs de maximum 5-7 zile din momentul alimentării cu hrană solidă. În continuare, vom prezenta principalele tipuri de scaune considerate anormale:

  • Scaun mai mult sau mai puțin roșu: scaunul bebelușului poate fi și roșu, dar acest lucru nu este normal, ci poate ridica necesitatea unui consult de specialitate. Consumul de sfeclă, de exemplu, poate face ca scaunul bebelușului să fie roșu, precum și anumiți coloranți care se găsesc în alimente. Totuși, în cazul în care scaunul bebelușului are consistență apoasă, și se observă urme de sânge pe scutec, reprezintă semn de urgență medicală.
  • Scaun de culoare neagră, însă nu în primele 2-3 zile de viață: în primele zile de viață, după cum a fost menționat, scaunul bebelușului va fi negru-verzui, lucru absolut normal. Totuși, în cazul în care scaunul bebelușului este negru oricând în afara intervalului acestor zile, cel mai eficient ar fi să solicitați serviciile medicale de urgență. Acest tip de scaun – care poate fi întâlnit și la adulți – se numește melenă, semn frecvent al unei hemoragii la nivel digestiv, cu eliminarea ulterioară în scaun de sânge digerat.
  • Scaun de culoare albă: scaunul de culoare albă este, de asemenea, considerat anormal, fiind asociat în mod uzual cu anumite patologii, cum ar fi indigestia, insuficiența pancreatică sau obstrucția biliară, așadar incapacitatea bilei de a participa la procesul de digestie. Mai poate indica și o altă afecțiune, cum ar fi hepatita, malabsorbția, însă este necesar diagnosticul de specialitate.

Constipația este destul de frecventă în rândul bebelușilor, deseori indicând reacțiile la o anumită formulă de lapte, intoleranța alimentară, alergia sau chiar deshidratarea. La copiii aflați în etapa diversificării constipația este deosebit de frecventă și apare ca urmare a schimbării dietei. Mai mult decât atât, și diareea este destul de frecventă, și nu ar trebui să ridice semne de îngrijorare exacerbate. Totuși, dacă bebelușul elimină scaune foarte frecvent, fără a fi mâncat, iar acestea au și o consistență apoasă, este esențial consultul medicului specialist. Ar putea fi vorba despre o infecție virală sau bacteriană, alergie sau toxiinfecție alimentară, printre altele.

Foto: Shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.