Daca va numarati printre persoanele afectate de nesuferita matreata, avem o veste proasta: schimbarea anotimpurilor poate accentua aceasta problema. Vinovatii sunt lipsa de umiditate si schimbarile bruste de temperatura, care pot cauza diverse afectiuni dermatologice, precum psoriazis sau ale micoze ale pielii, provocate de activarea unor drojdii sau ciuperci, printre care si Malassezia, o ciuperca microscopica ce se hraneste cu uleiurile grase secretate de foliculii de par, responsabila de aparitia matretii.
Chiar daca nu avem puterea de a schimba anotimpurile dupa bunul plac, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a tine sub control sau pentru a scapa definitiv de inestetica matreata:
Fara stres, fara matreata
Trageti aer adanc in piept si fiti zen! Stresul si anxietatea nu fac altceva decat sa activeze toate acele ciupercute si minuni care zabovesc pe scalp, care abia asteapta un eveniment stresant in viata dumneavoastra pentru a-si putea face de cap. Iar stresul, se stie, este responsabil de slabirea sistemului imunitar, scutul protector prin care suntem feriti de microbi si alte infectii.
Tineti minte: ori de cate ori sistemul imunitar va fi slabit, matreata va fi la ea acasa!
Spalatul pe cap, recomandat doar de 2-3 ori pe saptamana
Majoritatea afectiunilor dermatologice sunt o urmare a spalarii excesive cu diverse produse cosmetice destinate ingrijirii corpului. Printre ingredientele acestor produse se regasesc diverse substante chimice care pot favoriza aparitia micozelor si a diferitelor infectii bacteriene la nivelul scalpului. De aceea, medicii recomanda spalatul pe cap de 2-3 ori pe saptamana cu un sampon special conceput pentru combaterea matretii (sampon antimatreata).
Pentru a scapa de matreata, masati pielea capului
Samponul impotriva matretii nu este destinat exclusiv parului, asa cum cred majoritatea dintre noi. Proprietatile ingredientelor active din respectivul sampon sunt mai degraba ideale pentru reglarea nivelului de sebum de la nivelul scalpului, asadar masajul bland in timpul samponarii trebuie sa se axeze pe piele, si mai putin pe par, pentru a trata „radacinile” matretii.
Folositi apa calduta, pentru a preveni iritatiile scalpului
Desi suna tentanta oferta unui dus fierbinte intr-o dimineata friguroasa, temperatura ridicata a apei poate irita scalpul si favorizeaza aparitia inflamatiilor. Prin contactul pielii cu apa fierbinte se distruge acea bariera de protectie impotriva umiditatii si pielea va elimina sebum in exces, lucru care va determina aparitia matretii.
Uscati-va parul inainte de culcare
Multe persoane aleg, din comoditate sau pur si simplu din oboseala, sa mearga la culcare cu parul proaspat spalat. Insa, acest lucru poate dauna pielii capului pentru ca atunci cand asezati capul pe perna, se creeaza un mediu cald si umed care incurajeaza inmultirea diverselor ciuperci ce pot duce la aparitia matretii.
Pe langa aceste sfaturi, puteti apela si la ajutorul de nadejde din bucatarie pentru a scapa de matreata, si anume otetul. Mod de utilizare: se maseaza scalpul cu un amestec dintr-o lingurita de otet dizolvata intr-o cana cu apa si se lasa peste noapte, dupa care clatiti a doua zi de dimineata.
Se recomanda spalatul pe cap in doua etape: prima etapa este destinata eliminarii reziduurilor si matretii, iar cea de-a doua samponare va permite zincului, specific sampoanelor anti-matreata, sa distruga prin formula sa magica toate ciupercile existente la nivelul scalpului.
Paula Rotaru
Sursa: http://blogs.menshealth.com