Dieta joaca un rol esential in reglarea nivelului de colesterol din organism, asa ca o mica schimbare in regimul alimentar poate insemna un pas urias in prevenirea bolilor cardiovasculare.Nivelul crescut de LDL-colesterol, denumit si colesterol „rau”, este principalul vinovat pentru formarea placilor de aterom care se depun pe peretii arterelor si blocheaza alimentarea cu sange si oxigen catre organele vitale.
Potrivit Institutului National de Sanatate din Statele Unite, nivelul optim de LDL-colesterol este de 100 mg/dL, iar pentru a mentine aceasta valoare este necesar sa avem o greutate normala, sa facem miscare si sa consumam urmatoarele alimente:
-
Fructe in coaja lemnoasa pentru o circulatie sanatoasa
Nuci, alune, migdale, fistic, tot ce intra in aceasta categorie a fructelor in coaja lemnoasa ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” prin actiunea acizilor grasi polinesaturati care mentin buna circulatie a sangelui si previn depunerea de grasime pe artere. Aproximativ 50 de grame din aceste fructe consumate zilnic reduc semnificativ riscul de boli de inima, insa aveti grija sa le consumati fara sare sau glazurate cu zahar.
-
Fulgi de ovaz si mere, duo imbatabil de fibre
De curand, oamenii de stiinta au descoperit ca un mar consumat pe zi poate reduce cu pana la 8% nivelul de LDL-colesterol. Nu neglijati coaja marului care este bogata in fibre solubile, „curata” vasele de sange. Puteti amesteca un mar ras cu o mana de fulgi de ovaz, marind astfel cantitatea de fibre si reducand absorbtia intestinala a grasimilor.
-
Alcool, cu moderatie!
Beneficiile alcoolului depind, in mare masura, de factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Asadar, daca aveti un istoric familial de boli de inima, nu faceti foarte multa miscare si mancati atunci cand va amintiti sau, mai rau, si atunci cand va e foame, este indicat sa consumati un pahar cu vin rosu, alb sau bere, in cazul doamnelor, si doua pahare in cazul barbatilor.
Cercetarile in domeniu arata ca alcoolul consumat cu moderatie poate reduce cu pana la 25% riscul de boala arteriala coronariana.
-
Pestele, sursa pretioasa de acizi grasi Omega-3
Pestele gras, precum macroul, heringul, pastravul, sardinele, tonul, somonul etc., este bogat in acizi grasi Omega-3 si grasimi mononesaturate, care nu numai ca reduc riscul cardiovascular, ci ne ajuta sa scapam si de kilogramele in plus.
Numeroase studii efectuate in ultimele doua decenii sugereaza ca persoanele care au un regim alimentar bogat in acizi grasi Omega-3 au cu 30-40% mai putine sanse de a dezvolta boli de inima.
Cercetarile arata ca acizii grasi Omega-3 reduc inflamatia, normalizeaza tensiunea arteriala, scad numarul de trigliceride, ajuta la subtierea sangelui astfel incat nu se vor mai forma cheaguri de sange. In plus, ajuta la cresterea nivelului de HDL-colesterol, colesterolul „bun”, care actioneaza ca un „aspirator” asupra vaselor de sange, transportand grasimile sau sangele inchegat catre bila, unde sunt digerate si eliminate din vezica biliara.
-
Alimente cu adaos de sterol sau stanoli din plante
Margarina, sucurile din fructe proaspete sau iaurturile pot reduce cu pana la 50% cantitatea de colesterol absorbita in intestine si pot scadea nivelul LDL-colesterolului cu aproape 14 procente.
Pentru a avea parte de aceste rezultate este necesar sa consumati cel putin 2 grame de sterol/stenol pe zi. Aceste substante se gasesc in mod natural in membrana plantelor si au rolul de a bloca absorbtia de colesterol.
Paula Rotaru
Sursa: http://today.msnbc.msn.com