Scaderea in inaltime este o etapa normala a procesului de imbatranire, dar uneori poate incepe mult mai devreme decat s-ar putea astepta unele persoane, chiar de la varsta de 30 de ani. Pierderea mult prea mare si mult prea rapida a centimetrilor poate semnala un risc marit de fracturi ale soldurilor, fracturi vertebrale sau chiar boli de inima.
In urma unui studiu, s-a descoperit ca pierderea in inaltime este un proces normal la femei, daca apare intre 46 si 65 de ani, insa acest lucru ar trebui sa ii alerteze si pe barbati si sa ii determine sa mearga la control mult mai des decat femeile.
Procesul se accelereaza dupa 70 de ani
Nu este un lucru neobisnuit ca dupa 40 de ani sa incepi sa pierzi in inaltime. Vertebrele se taseza, masa musculara se pierde, iar podul piciorului se poate aplatiza foarte usor. Procesul poate fi mai accelerat dupa varsta de 70 de ani. Fumatul, consumul de alcool, dietele extreme, steroizii si alte medicamente pot agrava aceasta scadere. O dieta sanatoasa, cu un aport de calciu si vitamina D, precum si exercitiile fizice, pot fi de un real ajutor.
Atunci cand oamenii pierd in inaltime intr-un ritm mult mai rapid decat cel obisnuit, apare riscul de osteoporoza, oasele devenind fragile si vulnerabile la rupere. Studiul, realizat de catre Maria Hanna, epidemiolog la Scoala Medicala Hebrew Senior Life, a descoperit ca barbatii care au peste 70 de ani si scad cu aproximativ 2 inchi (2,54 cm) de-a lungul unei perioade de doi ani, prezinta un risc de 54% al aparitiei fracturii de sold. In schimb, femeile prezinta un risc de doar 21%.
Barbatii, risc crescut de a fi diagnosticati cu boli cardiace
Barbatii care scad foart mult in inaltime se pot imbolnavi, de asemenea, de afectiuni coronariene, rezultatul putand fi unul tragic. Acest lucru este mult mai ingrijorator la barbati decat la femei, deoarece acestia au mai multa masa musculara decat femeile, iar problemele de sanatate pot fi mult mai severe. Atat la femei, cat si la barbati, bolile varstei a treia, precum osteoporoza, bolile de inima sau problemele respiratorii merg mana in mana.
Stilul de viata sanatos, aliatul oaselor puternice
Nu este neaparat necesar sa ai o varsta inaintata pentru a pierde in inaltime. De vina pot fi genele, iar in copilarie, trebuie sa te hranesti corespunzator (proteine, vitamine si calciu) pentru a ajunge pe deplin la potentialul de adult. De asemenea, felul in care sunt ingrijiti bebelusii poate face diferenta. Daca mama fumeaza sau nu se hraneste asa cum trebuie in timpul sarcinii, exista posibilitatea ca o persoana sa fie mai mica de inaltime decat ar trebui sa fie in mod normal. Expertii sunt de parere ca dieta sanatoasa inca din primii ani este cruciala pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor copiilor. Totodata, miscarea fizica, chiar si dupa 40 de ani, este un element extrem de important.
Vizita la medicul specialist trebuie facuta cu regularitate, mai ales dupa 45-50 de ani. Osteoporoza poate provoca fracturi de vertebre care pot fi extrem de dureroase daca afectiunea nu este depistata la timp.
Ruxandra Raica
Sursa: www.onenewspage.com