Se admite tot mai des faptul ca excesul de sare este responsabil de cat mai multe decese in fiecare an. Principalul vinovat se pare ca este nu numai consumul exagerat al sarii pe care o foloseste fiecare in bucatarie atunci cand gateste, dar si industria alimentara care pune prea multa sare in mancarurile semipreparate si alte produse.
In mod cert, sarea este cunoscuta ca un factor de risc la hipertensivi, dar se afla si la originea a numeroase probleme de sanatate, in special la nou-nascuti, persoane varstnice sau la supraponderali. Nevoia fiziologica minimala de sare este in jurul a 2 grame/zi. Desi dezbaterile asupra efectelor negative ale excesului de sare in alimentatie sunt departe de a fi solutionate, se stie clar ca este necesar sa diminuam consumul de sare. Aceasta deoarece sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale la unele persoane: atat la cei care sufera deja de aceasta afectiune, cat si la cei predispusi (persoane peste 40 de ani, supraponderale si cu antecedente familiale de hipertensiune). Sarea este implicata si in aparitia altor boli cardiovasculare si a osteoporozei.
Pe timpul verii este important sa reducem, nu sa suprimam, consumul de sare, deoarece in timpul verii prin transpiratie au loc pierderi de sare care pot conduce la o carenta sodata. Aceasta se manifesta prin pierderi de cunostinta, crampe musculare, insomnie si deshidratare. Anumite boli, in special cele renale, antreneaza un dezechilibru al sodiului in sange si grave tulburari metabolice.
Cum sa reducem consumul de sare?
Nu este suficient sa aruncati solnita. Problema nu vine neaparat de la sarea de masa pe care o folositi in bucatarie, ci de la anumite alimente cu continut ridicat de clorura de sodiu (sare de bucatarie) cum ar fi: mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, anumite bauturi, paine.
Industria din sectorul agroalimentar poate fi acuzata de adaugarea in compozitia produselor a unor cantitati prea mari de sare, fie pentru a pastra gustul proaspat al alimentelor, fie pentru ca apa sa fie retinuta in mezeluri. Iata cantitatile de sare continute de principalele alimente:
Paine: 2,5-2,7 g sare/bagheta de 350 g; Branza: 0,6-1,4 g/100 g; Hamburger : 0,5- 0,7 g/burger de 250 g; Supa instant: 8-11 g/100 ml; Mezeluri: 0,9- 2 g/100 g; Cereale: 1-1,1 g/100 g; Conserve: 2-3 g/cutie.
Gatiti gustos si cu putina sare!
Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa gatiti evitand pe cat posibil sa adaugati sare.
Reduceti progresiv sarea, compensand prin arome (usturoi, ceapa), ierburi aromate (menta, oregano, busuioc, foi de dafin, marar), arome picante (piper, ardei iute, boia de ardei, curry). Preferati sa gatiti intr-un mod care va permite sa pastrati savoarea alimentelor, cum ar fi: gatirea sub aburi, inabusit, fiert. Alegeti anumite legume (varza, telina), peste (somon, macrou), carne (miel, vita) care au o savoare suficient de pronuntata pentru a nu simti nevoia sa mai adaugam sare; Adaugati la mancarurile din carne si la salatele de legume: ulei, otet, lamaie sau vin alb (alcooul se evapora prin gatire); Pentru paste, faceti un sos pe baza de tomate proaspete sau in conserva; In cadrul unui regim hiposodat, este util sa incercati produsele pe care este inscriptionat faptul ca este fara sare. Exista in farmacii sare pe baza de potasiu. Dr. Laura- Margareta Bara
Medic medicina sportiva
Consultant nutritie
E-mail : [email protected]