O sarcina gemelara presupune, mai inainte de orice, o monitorizare suplimentara, deoarece acest tip de sarcina poate pune sanatatea viitoarei mame si a fetilor in pericol. Sarcinile gemelare apar in urma unei combinatii de factori. De exemplu, o sarcina cu gemeni apare mai des dupa 30 de ani, ca urmare a modificarilor hormonale. Tehnicile de fertilizare in vitro cresc, de asemenea, posibilitatea unei astfel de sarcini.
Gemenii fraternali apar in urma fertilizarii a doua ovule diferite de catre spermatozoizi diferiti, au propriul sac amniotic si propria placenta. Gemenii identici apar atunci cand un singur ovul este fertilizat. Ovulul se imparte in doua si asa apar cei doi fetusi. Acestia impart placenta, insa au saci amniotici separati.
Acordati atentie sporita sarcinilor cu gemeni
O sarcina cu doi bebelusi presupune si un efort mai mare din partea viitoarei mame. Organismul sau va avea nevoie de mai mult acid folic, calciu, fier, proteine si alti nutrienti esentiali. Dieta trebuie sa fie sanatoasa, insotita de vitamine prenatale. Automat, femeia insarcinata cu doi copii va lua mai mult in greutate si este posibil sa i se ceara sa limiteze anumite activitati, cum ar fi calatoritul, mersul la serviciu etc.
Riscuri ce pot aparea odata cu sarcina multipla
Femeile care poarta in pantec o sarcina gemelara sunt mai susceptibile sa dezvolte hipertensiune arteriala. Cand hipertensiunea arteriala se combina cu proteinele din urina, conditia este cunoscuta sub numele de preeclampsie. Printre simptomele preeclampsiei se numara dureri de cap, umflarea fetei si mainilor, urinare mai rara, vedere incetosata etc. Anemia este, de asemenea, mult mai des prezenta, dar si riscul defectelor congenitale, printre care defecte de tub neural, defecte gastrointestinale sau anomalii cardiace.
Sarcina gemelara si nasterea prematura
Daca aveti sarcina gemelara, este probabil sa nasteti inainte de termen. Mai mult de jumatate dintre aceste tipuri de sarcina sunt premature (inainte de 37 de saptamani). Copiii se nasc inainte ca organismul si corpul sa fie complet dezvoltate. Cantaresc mai putin de doua kilograme si jumatate si au nevoie de ajutor pentru a putea lupta impotriva infectiilor, respira, manca etc. Cei nascuti inainte de 28 de saptamani sunt, in special, vulnerabili. Foarte rare sunt cazurile in care unul dintre bebelusi se naste prematur, iar celalalt continua sa se dezvolte in uter.
Sindromul de transfuzie „twin to twin”
Acest sindrom apare in cazul gemenilor care impart aceeasi placenta. Ce presupune, mai exact, acest sindrom? Este rezultatul unei transfuzii intrauterine de sange de la un fat la celalalt. Astfel, unul dintre gemeni primeste prea mult sange, iar celalalt, prea putin. Nu se cunoaste inca o cauza exacta in ceea ce priveste aparitia acestui sindrom, insa poate duce la insuficienta cardiaca, nastere prematura etc.
Cum influenteaza sarcina cu gemeni nasterea
Nasterea naturala este uneori posibila in cazul in care primul dintre copii este asezat in pozitia corecta. Dupa nasterea naturala a primului copil, pot aparea complicatii la nasterea celui de-al doilea geaman. Tocmai de aceea, s-ar putea sa fie nevoie de o operatie de cezariana. Pe langa toate cele amintite mai sus, femeile cu sarcina gemelara se pot confrunta cu existenta unei cantitati anormale de lichid amniotic, hemoragie post-partum etc.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Mayoclinic.org; Babycenter.co.uk; Urm.rochester.edu