Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Sarcina dupa 35 de ani, un lucru din ce in ce mai complicat

5 octombrie 2012
Share

Modul de viata al femeilor s-a schimbat, iar venirea pe lume a unui copil este intarziata din ce in ce mai mult, astfel incat sarcina dupa 35 de ani nu mai este o raritate, ci o obisnuinta. Fie pentru ca femeile se focuseaza mai mult pe cariera si nu mai au pur si simplu timp, fie pentru ca intervine situatia materiala, sau din diferite alte motive, acesta este un adevar al zilelor noastre.

Oricum ar fi, toate femeile care isi doresc sa devina la un moment dat mame ar trebui sa fie constiente de faptul ca, dupa varsta de 35 de ani, este din ce in ce mai greu si mai complicat sa devina mamici.

Iata care ar fi motivele medicale si nu numai care fac ca o femeie sa ramana mai greu insarcinata dupa 35 de ani. 

 

Fertilitatea este afectata dupa 35 de ani

Varsta de 35 de ani este un prag important pentru femei, in special pentru cele care isi doresc sa devina mame. De fapt, femeile sunt fertile intre 18 si 35 de ani. Dupa aceasta varsta, celulele incep sa imbatraneasca, ciclul menstrual se deregleaza etc. Asadar, o femeie este pe jumatate fertila la 35 de ani fata de 25. Problemele de fertilitate apar mai repede la femei din cauza varstei decat la barbati.

 

42 de ani, o varsta decisiva pentru aparitia unei sarcini

Dupa varsta de 42 de ani, fertilitatea devine intr-adevar o problema. La 42 de ani, doamnele trebuie sa fie constiente ca pe cale naturala este aproape imposibil sa mai ramana insarcinate. La o astfel de varsta, o femeie este pe jumatate fertila fata de cum era la 35 de ani. Este important sa stiti ca, desi, probabil, viata sociala a fost una plina, anii nu se mai intorc.

 

Monitorizarea medicala in sarcina dupa 35 de ani

Sarcinile care apar dupa varsta de 35 de ani trebuie atent monitorizate, iar medicul trebuie sa fie mereu langa femeia insarcinata. Acest lucru este necesar deoarece problemele de sanatate precum hipertensiunea arteriala, diabetul gestational, oboseala etc. sunt mai frecvente odata ce inaintam in varsta. Riscul de nastere prematura sau de avort spontan este, de asemenea, mai mare.

 

Riscurile unei sarcini aparute dupa 35 de ani

Unul dintre cele mai crescute riscuri in cazul unei sarcini dupa varsta de 35 de ani este nasterea unui copil cu sindromul Down. Din acest motiv, screeningul prin amniocenteza este oferit femeilor pentru a depista boala inca din luna a treia de sarcina. In plus, femeile care au peste 35 de ani si nasc sunt supuse operatiei de cezariana comparativ cu mamele mai tinere, si asta deoarece sangerarile sunt mult mai frecvente.

 

Solutiile medicale pentru sarcinile dupa varsta de 35 de ani

Exista mai multe solutii disponbile pentru femei. Una dintre acestea este terapia hormonala care va stimula ovulatia. Inseminarea artificiala este o alta tehnica des utilizata pentru conceptia dupa varsta de 35 de ani si consta in plasarea spermatozoizilor in interiorul tractului genital feminin prin alte metode decat contactul sexual. In timpul fertilizarii in vitro (FIV), spermatozoizii si ovulele recoltate se asociaza si fecundatia are loc spontan, intr-un mediu spe­cial, similar cu acela din trompele uterine. De asemenea, exista si varianta mamei purtatoare, insa pana la urma este o chestiune de alegere, iar sfatul medicului specialist nu trebuie neglijat.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.