Revista care te menține sănătos

Nutriție

Sapte alimente pentru mentinerea tineretii

11 mai 2007
Share

In afara de un stil de viata sanatos (miscare zilnica, lipsa fumatului, somn de minimum 7 ore, moderatie in consumul de alcool etc.) alimentele consumate au un rol extrem de important in mentinerea sau, mai corect spus, prelungirea tineretii! Mai jos aveti un top al acestora!

Ceaiul verde

„Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga.” Din toate timpurile ceaiul este „elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi” spunea calugarul Eisai in cartea sa, Mentinerea sanatatii prin ceai.
Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi drept un puternic medicament. Acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se spunea in vechime „Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii”. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
Indicatii terapeutice: adjuvant in tratamentul cancerului, ideal in curele de slabire, pentru inlaturarea oboselii fizice si intelectuale si pentru pastrarea tineretii tenului si finetea pielii.

Rosiile – surse de antioxidanti

Fie ca le consumati ca atare, in stare proaspata sau sub forma preparata, rosiile aduc in alimentatia dumneavoastra vitamina A, vitamina C, calciu si potasiu. Cel mai important compus este, insa, licopenul, substanta care da culoarea rosie. Licopenul este un puternic antioxidant si numeroase studii au aratat ca previne o serie intreaga de cancere. Licopenul ajuta la prevenirea aparitiei celulelor canceroase in plamani si la prevenirea aparitiei bolilor de inima, iar vitamina A are efecte benefice asupra ochilor, parului, unghiilor si pielii. Nu in ultimul rand, aplicate extern la nivelul tenului, rosiile trateaza cu succes acneea.

Citricele

Citricele, in general, si grepfrutul, in special, scad nivelul colesterolului din sange. Bogat in apa (92%), calciu, fosfor, vitamina C, minerale si carbohidrati, grepfrutul ocupa un loc de frunte printre citrice, mai ales datorita calitatilor sale tonice. Este un fruct care usureaza digestia si previne constipatia. Prin continutul de saruri de mangan si de cupru, care in prezenta vitaminei tC intaresc sistemul imunitar, sucul de grepfrut este recomandat in orice raceala sau stare gripala. Este o componenta ideala in diete, fiind recomandat de catre nutritionisti tuturor celor care vor sa slabeasca sanatos. Este insa de mentionat si valoarea nutritiva a celorlalte citrice. Practic, salata de fructe ideala ar trebui sa contina citrice (de toate felurile) si capsuni!

Germenii de grau revitalizeaza organismul

Germenii de grau sunt foarte bogati in substante vitalizante: produsi fosfatati usor asimilabili, saruri minerale de fier si de magneziu in doze foarte ridicate, proteine complete, continand toti aminoacizii indispensabili vietii, oligoelemente precum cupru, zinc, magneziu, numeroase vitamine printre care A, B1, C, E, PP. Germenii de grau reprezinta un aliment echilibrant, care ar trebui consumat zilnic. Are efecte terapeutice in reumatism, guta, artrita avansata, stari depresive, probleme digestive fiind si un excelent tonic nervos.

Patrunjelul are grija de imunitate

Modestul patrunjel este deosebit de bogat in elemente indispensabile: vitamina C, provitamina A, calciu, fier. Este un excelent antiseptic al sangelui si al intestinelor si previne cancerul (are actiune citostatica naturala). Fluidifica sangele si curata vasele de sange. Este recomandat in toate bolile de inima si circulatie, rahitism, tuberculoza, afectiuni hepatice si urinare, afectiuni oculare. Intarzie imbatranirea.

Capsunele – elixirul frumusetii

Foarte apreciate de catre europeni, capsunele se dovedesc mai nou a fi si un elixir al tineretii vesnice. Rosii, dulci si carnoase, capsunele sunt considerate a fi si unul dintre cele mai senzuale fructe, pe langa aspectul lor placut si gustul delicios. Potrivit specialistilor, alaturi de afine si spanac, capsunele au o putere antioxidanta de pana la 20 de ori mai mare decat a celorlalte alimente, plus un continut de vitamina C mult mai mare chiar decat al citricelor. Considerate a fi unul dintre alimentele din categoria „elixirele tineretii”, numeroasele recorduri ale capsunelor se datoreaza si proprietatilor antitumorale care le sunt atribuite acestor fructe, ale caror efecte medicale erau cunoscute chiar si pe vremea romanilor.

Morcovii – sursa de antioxidanti

Morcovii reprezinta o remarcabila sursa de beta-caroten, vitamina B, C, D, E, potasiu, acid folic, magneziu, calciu si fibre. Morcovii au, de asemenea, proprietatea de a scadea nivelul colesterolului din organism. Vitamina A este un valoros antioxidant care inactiveaza radicalii liberi extrem de periculosi pentru om. Unul din cele mai grave efecte ale prezentei radicalilor liberi in corpul uman este aparitia cancerului.

 

Dr. Ramona Popescu
Medic de familie
Centrul medical „Sf. Ecaterina”, Constanta
[email protected]

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.