Revista care te menține sănătos

Știri

Sânge creat în laborator sau sfârșitul crizei donatorilor?

Adelina Mariş; Surse: bbc.com, edition.cnn.com
11 noiembrie 2022
Share
Sânge creat în laborator sau sfârșitul crizei donatorilor?

O premieră absolută poate salva milioane de vieți omenești: oamenii de știință au transfuzat celule roșii din sânge creat în laborator. Despre acest prim studiu clinic mondial, experții spun că are un potențial major pentru persoanele cu tipuri de sânge rare şi pentru cele care suferă de afecțiuni precum siclemia (o formă de anemie). Această cercetare ar putea însemna că este tot mai aproape ziua în care lungile căutări de donatori compatibili sau riscurile de situații periculoase în caz de transfuzii ar putea rămâne amintire.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Cea mai mare parte a transfuziilor se va baza întotdeauna pe oamenii care vor dona regulat sânge. Însă scopul este de a crea stocuri de sânge vitale, ce în mod normal sunt greu de obținut. Și asta pentru că de multe ori fac diferența dintre viață și moarte. Aceste stocuri sunt necesare pentru persoanele care depind de transfuzii de sânge regulate pentru diverse afecțiuni, spre exemplu anemia falciformă, cunoscută și ca siclemie sau drepanocitoză.

Cum se obține sângele în laborator

La proiectul de cercetare au participat echipe din Bristol, Cambridge, Londra și de la NHS Blood and Transplant – NHSBT. Acesta se concentrează asupra globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului.

Cum funcționează:

  1. Totul începe cu o donație normală de sânge – aproximativ 470 ml.
  2. Se extrag celulele stem flexibile care sunt capabile să devină globule roșii.
  3. Este stimulată dezvoltarea în număr mare a celulelor stem în laborator, apoi sunt ghidate să devină globule roșii.
  4. Procesul durează aproximativ 3 săptămâni. Iar aproximativ jumătate de milion de celule stem vor ajuta la crearea a circa 50 de miliarde de celule roșii din sânge.
  5. Acestea sunt filtrate şi se obțin aproximativ 15 miliarde de celule roșii din sânge, care se află în stadiul potrivit de dezvoltare pentru transplant.

Prima testare a sângelui realizat în laborator a fost făcută pe două persoane, urmând să fie extins la cel puțin 10 persoane voluntare sănătoase. Se vor realiza câte două transfuzii cu o cantitate între 5-10 ml, ce se vor face la o distanță de cel puțin 4 luni – una cu sânge normal, cealaltă cu sânge creat în laborator. Acesta a fost marcat cu o substanță radioactivă, care se folosește adesea în unele proceduri medicale pentru ca cercetătorii să poată analiza cât va rămâne în organism.

Sânge creat în laborator, provocări

Pe lângă mari speranțe, producerea de sânge în laborator vine, însă, și cu ceva provocări. Iar acestea sunt de ordin financiar și tehnologic. Costurile unei donații obișnuite se ridică, în medie, la 149 de euro sau 130 de lire sterline în sistemul de sănătate din Marea Britanie. Dar când vine vorba de sânge creat în laborator, acesta se așteaptă să fie mai scump.

O altă provocare o reprezintă faptul că celulele stem recoltate se epuizează în timp, limitând astfel și producerea volumului de sânge necesar în sistemul medical.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.