Luna noiembrie este declarată „Luna sănătății plămânilor”. În această lună sunt marcate Ziua Mondială a Pneumoniei (12 noiembrie), Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) -18 noiembrie și Ziua Națională fără Tutun (19 noiembrie). Cu această ocazie, Societatea Română de Pneumologie a demarat campania „Avem grijă de sănătatea plămânilor dumneavoastră”. Specialiştii îşi doresc să informeze şi să educe publicului larg cu privire la importanța depistării precoce a tuturor afecțiunilor legate de patologia pulmonară.
50% dintre persoanele care suferă de BPOC nu știu că sunt bolnave
Denumită și boala cu mai multe fețe, bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care afectează, pe rând, toate organele. Peste 50% dintre persoanele care suferă de BPOC nici nu știu că sunt bolnave, deoarece simptomele ei timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintarii în vârstă, Respectiv, tuse, producție cronică de spută, senzație de sufocare, oboseală.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care variază de la bronșită până la emfizem pulmonar. La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul. Dar boala poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). Experții preconizează că, într-un interval relativ scurt de timp, BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depășind alte afecțiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.
Cum să vă menţineţi sănătatea plămânilor dacă aveţi BPOC
4 milioane de decese anual cauzate de pneumonie
”Pneumonia este o afecțiune inflamatorie ce poate evolua cu forme grave atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Anual sunt raporatate peste 4 milioane decese datorate acestei afecțiuni, conform statisticilor OMS. Cei mai afectați de pneumonie sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu diverse afecțiuni cronice (afecțiuni cardiace, BPOC, diabet zaharat etc). Tratăm pneumoniile, dar le putem și preveni! Vaccinarea antipneumococică, dar și vaccinarea antigripală efectuate la timp sunt cele mai eficiente metode de prevenție, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie. Vaccinăm și salvăm vieți. Vaccinării i se alătură, ca măsuri de prevenție, igiena corespunzătoarea a mâinilor, reducerea poluării aerului, alimentarea la sân a nou-născutului” spune prof. dr. Roxana Maria Nemeș (foto stânga), președintele Societății Române de Pneumologie 2020-2024.
Societatea Română de Pneumologie și-a făcut un scop în sine din sensibilizarea populaţiei în ceea ce privește impactul tuturor afecțiunilor pulmonare asupra sănătăţii, conștientizarea gravității acestora și diseminarea informațiilor cu privire la importanța tratamentului corect și la timp. Cu atât mai mult cu cât este îngrijorătoare creșterea dramatică a numărului de decese cauzate de afectarea pulmonară, fie ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, fie din alte cauze.
Respectaţi tratamentul zilnic
„Mesajul tuturor experților în acest an este O viață mai bună pentru fiecare pacient cu BPOC. Persoanele cu BPOC sever pot avea un risc mai mare de complicații COVID-19. Dacă cineva cu BPOC contactează noul coronavirus, spitalizarea poate fi mult mai probabilă. Mesajul nostru, al Societății Române de Pneumologie, pentru pacienții cu BPOC, în contextual pandemiei, este unul ferm și foarte simplu: să-și mențină terapia zilnică inhalatorie, astfel încât boala să poată fi ținută sub control”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu (foto dreapta), președintele Societății Române de Pneumologie 2016-2020.
Din cauza contextului pandemic, campania de informare se va desfășura exclusiv online. Mesajele pot fi găsite pe site-ul și pagina Facebook a Societății Române de Pneumologie, pe pagina www.desprebpoc.ro și pe pagina de Facebook Pacientul 2.0 și canalul YouTube omonim.