Primavara este un moment perfect pentru evaluarea starii de sanatate si pregatirea organismului pentru sezonul urmator. Schimbarile simple pot fi un bun inceput, dar daca nu stiti de unde sa incepeti, apelati la ajutorul medicului pentru o evaluare anuala a starii de sanatate. Alergiile de primavara sunt un alt motiv intemeiat pentru o vizita de rutina la medic.
Analizele de laborator sunt extrem de utile pentru o evaluare generala. Valorile acestora pot varia in functie de mai multi factori: rasa, preferinte alimentare, sex, varsta, ciclul menstrual, nivelul de activitate fizica, probleme care pot aparea in timpul transportului sau prelucrarii mostrelor de sange, medicamente administrate anterior recoltarii (aspirina, vitamine, medicatie impotriva racelii etc.), consum de alcool.
Care sunt analizele de sezon?
Valorile analizelor trebuie corelate de catre medicul curant cu alte elemente, astfel incat detectarea eventualelor probleme de sanatate sa fie realizata in stadii precoce, cand tratamentul sau modificarea stilului de viata sunt eficiente. Astfel:
Glicemia masoara nivelul de zahar din sange. Valorile crescute sunt cauzate fie de diabet, fie de alimentele consumate inainte de recoltarea probelor de sange. Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse intre 65 si 110 mg/dl. Electrolitii: potasiu, sodiu, CO2 (dioxid de carbon).
Concentratia potasiului este reglata de rinichi. Potasiul contribuie la o buna functionare a nervilor si muschilor, in special la nivelul inimii. Orice valoare situata in afara limitelor normale, crescuta sau scazuta, necesita evaluare medicala, in special in cazul persoanelor care iau un diuretic sau medicatie cardiaca.
Nivelul de sodiu este, de asemenea, controlat de catre rinichi si glandele suprarenale. Exista numeroase cauze care influenteaza concentratia lui in organism. in cazul concentratiei scazute, este vorba, in mod frecvent, de un diuretic sau de medicamente pentru diabet, ori consum excesiv de apa la pacienti cu boli de inima sau de ficat.
Nivelul de CO2 reflecta aciditatea sangelui. Concentratia scazuta poate fi cauza unei hiperventilatii cronice, in timp ce aciditatea crescuta reflecta un diabet necontrolat, prezenta unei boli la nivelul rinichilor sau tulburari metabolice. Produsii de metabolism Ureea este produsul final al metabolismului proteic, rezultata in ficat si eliminata de rinichi. Valorile crescute evidentiaza o proasta functionare renala, dar poate fi si consecinta unei diete bogate in proteine sau a unei activitati fizice solicitante.
Creatinina este in principal produsa la nivel muscular. Valorile crescute, mai ales in asociere cu ureea, semnaleaza afectarea rinichilor. Acidul uric este de obicei excretat in urina. Valorile mari sunt intalnite in guta, artrita, afectiuni renale si in urma administrarii anumitor diuretice. ASAT, ALAT, GGT, fosfataza alcalina definesc anumite proteine numite enzime, care mediaza activitati chimice in interiorul celulelor musculare, hepatice sau cardiace. Distrugerea celulelor prin consum abuziv de alcool sau in prezenta anumitor boli elibereaza enzimele in torentul sangvin.
Fosfataza alcalina se afla in oase si ficat. Valori crescute in mod fiziologic se intalnesc la copiii in crestere sau la femeile insarcinate, iar patologic, atunci cand exista leziuni osoase, hepatice sau calculi biliari. GGT (gama glutamiltranspeptidaza) creste in bolile hepatice, in special cele care cauzeaza obstructie si colestaza. ASAT/GOT (transaminaza glutaminic-oxal-acetica) si ALAT/GPT (transaminaza glutamic-piruvica) se regasesc de asemenea in ficat si muschi. Concentratia lor creste in afectarea hepatica: hepatita, consum de alcool in exces, leziuni musculare sau infarct miocardic recent.
LDH (lacto-dehidrogenaza) este o enzima prezenta in toate celulele organismului. Orice leziune celulara, inclusiv recoltarea de sange sau prelucrarea necorespunzatoare a acestuia, va creste nivelul acestei enzime. Daca toate valorile analizelor sunt in limite normale, cu exceptia LDH, cel mai probabil este vorba de o eroare de prelucrare si nu necesita evaluari ulterioare.
Proteinele Albuminele si globulinele reflecta tipul si cantitatea de proteine din organism. Ele sunt un indicator al starii generale de sanatate si nutritie. Globulinele reprezinta anticorpii care lupta impotriva bolilor. Raportul dintre albumine si globuline este, de asemenea, relevant in anumite situatii.
Grasimile din sange Colesterolul total este o substanta grasa, a carei concentratie crescuta a fost asociata cu bolile cardiovasculare. Colesterolul in sine nu este daunator. Organismul chiar are nevoie de o anumita cantitate pentru a functiona corespunzator. Pe masura ce concentratia lui creste, se formeaza placi care se depun in peretii vaselor de sange, proces numit ateroscleroza. Cand vasele ce hranesc inima sunt obturate, se poate instala un infarct miocardic sau poate fi vorba de un accident vascular cerebral (AVC), in cazul afectarii vaselor care hranesc creierul. Exista trei tipuri de colesterol: LDL-colesterolul, considerat „rau”, pentru ca se depune in peretii vaselor de sange. Concentratia recomandata este sub 130. O valoare de 100 este optima, iar peste 160 reprezinta un risc crescut si trebuie monitorizat de catre medicul curant. Persoanele care au deja boli cardiace, vasculare sau ale coronarelor au ca tinta o valoare a colesterolului sub 100. Tratamentul trebuie individualizat, de aceea comunicarea medic-pacient este foarte importanta. HDL-colesterolul este considerat „bun” pentru ca asigura protectie impotriva bolilor cardiace si ajuta la indepartarea excesului de colesterol depozitat in artere. Nivelurile crescute ale acestuia sunt asociate cu o incidenta scazuta a bolilor coronare.
Trigliceridele sunt o fractiune de grasimi din sange care se coreleaza cu aparitia bolilor cardiace, atunci cand concentratia lor depaseste 500 mg, dar si cu pancreatita. VLDL este un transportator al grasimilor in sange. Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH-ul) reprezinta un test nespecific de inflamatie, furnizand informatii despre prezenta si evolutia acesteia. Variatii fiziologice apar postprandial, in cursul menstruatiei sau al sarcinii. Determinarea VSH este utila in orientarea diagnosticului si a investigatiilor de laborator necesare ulterior.
Proteina C reactiva (CRP) este un marker extrem de sensibil al inflamatiei.
Mineralele Calciu: nivelul lui este controlat de glandele paratiroide si de rinichi. Se gaseste in proportia cea mai mare in oase, este implicat in coagularea sangelui, buna functionare a nervilor si a celulelor. O concentratie crescuta de calciu poate fi cauza diureticelor de tip tiazidic, bolilor renale mostenite sau activitatii excesive a glandelor paratiroide. Calciul scazut este cauzat de insuficienta functionare a paratiroidelor sau de medicamente ori diuretice. In sange, calciul se leaga de albumine, astfel incat o concentratie redusa a albuminelor duce la scaderea calciului total.
Fosforul este depozitat, de asemenea, in oase. Concentratia crescuta poate fi consecinta unei afectiuni renale. Atunci cand concentratia redusa de fosfor se asociaza cu o concentratie ridicata de calciu, se ridica suspiciunea unei glande tiroide hiperactive.
Hemoleucograma Celulele albe din sange (leucocitele), in numar mare, pot fi un semn de infectie sau anumite tipuri de leucemie. Scaderea numarului lor indica afectarea maduvei, intensificarea functiei splinei sau, mai rar, infectie HIV.
Hemoglobina si hematocritul. Hemoglobina este proteina transportatoare de oxigen din interiorul hematiilor. Hematocritul reprezinta procentul ocupat de hematii din volumul sangvin. Hemoglobina si hematocritul scazute indica prezenta unei anemii care poate fi cauza unor deficiente nutritionale, pierderi de sange, distrugeri ale celulelor sangvine sau incapacitatii maduvei de a produce celule sangvine. Concentratii crescute de hemoglobina apar in bolile de plamani, la cei care traiesc la altitudini mari sau in cazul unei functii exagerate a maduvei, care produce mai multe celule decat sunt necesare.
Volumul eritrocitar mediu ajuta la stabilirea cauzei unei anemii. Valorile scazute pot fi consecinta unei deficiente de fier, iar cele crescute, lipsei de vitamina B12, functionarii ineficiente a maduvei sau pierderii recente de sange, cu inlocuirea celulelor pierdute de altele noi, mai mari, produse la nivelul maduvei.
Trombocitele refac leziunile care apar in mod obisnuit la nivelul vaselor mici si contribuie la coagularea sangelui. Valorile crescute apar in caz de sangerare, la fumatori sau de productie in exces la nivelul maduvei. Valorile scazute apar in trombocitopenia autoimuna, hemoragii acute, efecte adverse medicamentoase (la heparina, de exemplu), insuficienta medulara provocata de boli precum mielofibroza sau leucemie.
Analizele de urina semnaleaza diverse afectiuni sau infectii
pH-ul masoara aciditatea urinii. Aceasta are la emisie un pH intre 5 si 7, cu o medie de 5,8. Pe masura „invechirii”, urina devine alcalina. pH-ul urinii depinde in special de dieta, dar si de momentul recoltarii (urina de dimineata este acida); Densitatea urinara arata gradul de dilutie al urinii. Valoarea ei este de obicei 1.010, dar poate varia in functie de momentul ultimei ingerari de lichide sau gradul de deshidratare prezent; In mod normal nu exista glucoza in urina, dar poate sa apara in caz de diabet zaharat; Proteinele nu sunt detectabile in urina oamenilor sanatosi. Prezenta lor poate indica o leziune renala sau o infectie. Aproximativ 10% dintre copii pot avea proteinurie; Prezenta sangelui in urina este un semn de infectie, litiaza renala, traumatism, tumora vezicala sau renala; Bilirubina, pigment care in mod normal este eliminat de catre ficat, apare in urina in unele boli ale ficatului si ale vezicii biliare; Esteraza leucocitara este, in mod obisnuit, absenta. Prezenta ei indica existenta unei infectii urinare; Sedimentul urinar presupune examinarea la microscop a urinii centrifugate. Celulele mucoase sau scuamoase sunt intalnite frecvent. Patologia include prezenta a mai mult de 2 hematii pe camp, 2 leucocite, diverse cristale, cilindri, celule tubulare renale sau bacterii (bacteriile pot fi prezente daca proba a fost contaminata in timpul colectarii).
Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva,
0743.145.843