Se spune ca este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi. Vom incerca sa detaliem lista cu analizele medicale uzuale, recomandate adultului sanatos. Vom face si cateva mentiuni pentru cele indicate copiilor si femeilor insarcinate si vom incerca sa oferim raspunsuri la cele mai frecvente intrebari.
Cand, in ce conditii si cat de frecvent trebuie facute, precum si care sunt valorile normale?
Analizele medicale sunt un ansamblu de procedee, mai mult sau mai putin complexe, care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si sisteme ale organismului, oferind o idee de ansamblu asupra starii de sanatate a subiectului.
Un adult sanatos care aparent nu are niciun motiv de ingrijorare pentru a solicita un consult medical, ar trebui sa isi faca periodic analizele de baza, minimum o data pe an.
Cum ne pregatim pentru recoltarea probelor de laborator?
Este recomandat ca analizele sa se faca dimineata, in special cele de sange si de urina. In momentul in care va prezentati pentru efectuarea analizelor, este indicat sa respectati urmatoarele recomandari:
Nu mancati in dimineata respectiva; Sa nu aveti sau sa fi avut in ultimele 3 saptamani gripa, raceala sau alte afectiuni febrile; Nu consumati la ultima masa din ziua precedenta recoltarii alimente grase si dulciuri.
Atentie! Seringile utilizate pentru prelevarea sangelui trebuie sa fie de unica folosinta. Se desigileaza in fata dumneavoastra, iar cadrul medical care face recoltarea trebuie sa poarte manusi chirurgicale. Astfel, este prevenita contactarea multor boli.
Care sunt analizele medicale uzuale?
Adultilor aparent sanatosi li se recomanda, in primul rand, anumite teste sangvine (tabelul de mai jos) si un sumar de urina. Anual, ar trebui sa se faca un examen pulmonar (radiografie pulmonara pentru depistarea TBC) si un test Wasserman, pentru persoanele active sexual (pentru depistarea sifilisului).
In cazul femeilor insarcinate in trimestrul I se fac analizele uzuale de sange, care vor fi repetate si in trimestrul III, respectiv hemoleucograma, glicemia, ionii (calciul total si ionic, magneziu, sideremia), analizele hepatice si de coagulare. In plus, vor mai fi efectuate analizele care pun in evidenta prezenta unei infectii virale sau parazitare (pentru virusul citomegalic, toxoplasma gondi sau hepatita B, C si HIV) si analizele care vizeaza depistarea unor infectii la nivelul colului uterin, precum chlamydia sau mycoplasma. Se mai practica urocultura cu antibiograma. De asemenea, ar fi indicat si un test Papanicolau. Gravidele trebuie sa faca obligatoriu doua ecografii dar, de preferat, sa nu depaseasca patru in timpul unei sarcini normale.
Pentru copii, importante sunt hemoleucograma si examenul copro-parazitologic. Un alt test recomandat copiilor este calcemia (nivelul de calciu in sange), deoarece acestia au un consum crescut (datorita cresterii) si, astfel, risc de rahitism in lipsa unui aport sau a unei absorbtii corespunzatoare. Pentru prescolar si scolar, exudatul faringian si testul ASLO (depisteaza prezenta streptococului beta-hemolitic de grup A, respectiv a anticorpilor impotriva acestuia) sunt, de asemenea, recomandate.
Este foarte important de subliniat ca, in majoritatea cazurilor, doar analizele medicale nu pot servi la stabilirea unui diagnostic. Acestea sunt doar un instrument ajutator care, corelat cu alte investigatii, duce la stabilirea diagnosticului. Astfel, inainte de a va programa la un laborator medical, faceti o vizita medicului de familie care va orienta mai bine pachetul de analize, in functie si de istoricul personal si examenul clinic.
Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva