Revista care te menține sănătos

Nutriție

Salatele de primavara: recomandari sanatoase

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
11 aprilie 2024
Share
Salatele de primavara: recomandari sanatoase

Definitia salatei este pentru multi dintre noi clara – un preparat din legume si/sau fructe crude, taiate in bucati de diferite dimensiuni, asezonat cu sosuri diverse. Gandite a insoti felul de mancare principal, de regula bazat pe carne, salatele au capatat tot mai multa importanta.

Poate si pentru ca un consum de produse vegetale proaspete este considerat o conditie esentiala pentru o alimentatie sanatoasa. Si asta cu atat mai mult, cu cat recent Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a confirmat ca milioane de decese prin boli cardiovasculare la nivel global pot fi puse pe seama consumului insuficient de legume si fructe. Nu avem inca cifre clare in ceea ce priveste alte boli cronice, dar nenumarate studii asociaza prevenirea unor tipuri de cancer sau a unor boli degenerative exact cu aportul de legume si fructe. Ele au in compozitie un ansamblu de vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti.

De la sanatoase la adevarate bombe calorice

Compozitia salatelor a evoluat in timp. Si, din pacate, nu in bine. Este o tendinta general observata si cu unele stiluri de alimentatie traditionala sau cu unele feluri clasice de mancare, ce s-au metamorfozat din modele de alimentatie sanatoasa in adevarate pericole dietetice. Astfel, daca salatele clasice contineau un amestec de legume (mai ales legume frunze) taiate si stropite cu putin ulei si zeama de lamaie, salatele de astazi sunt deseori inecate in smantana sau sunt pline de branzeturi grase si bacon. Dintr-o sursa de fibre si vitamine, sarace in calorii si remineralizante, salatele devin o sursa de colesterol si calorii in exces.

De ce sa mancam ridichi

Salate de primavara, idei savuroase

Este adevarat ca salata poate deveni, din fel de mancare secundar, fel de mancare principal. O masa se poate baza doar pe salata. Dar salata trebuie preparata astfel incat sa-si pastreze proprietatile benefice si sa aduca numarul dorit de calorii, din surse care nu sunt un factor de risc pentru sanatate. Pentru a pregati o salata sanatoasa, trebuie sa plecati de la cateva principii de baza:

  • In masura posibilitatilor, folositi produse de sezon. Iarna, din pacate, trebuie sa recurgem la legume de sera sau provenite din zone cu clima mai blanda. Dar e indicat sa consumati produse care vin, totusi, din zone apropiate. E mai buna salata de sera romaneasca decat ardeii grasi din America de Sud.
  • „Materia prima” trebuie sa fie cat mai diversa si mai intens colorata. Varza rosie este mai bogata in fitonutrienti decat varza alba, iar ardeii rosii sunt, de asemenea, o solutie mai buna decat cei galbeni.
  • Pentru ca legumele si fructele sunt sarace in grasimi, salatele „inghit” multa grasime adaugata. Nu cadeti in capcana de a le scalda in ulei sau, mai rau, in smantana sau maioneza. Maximum o lingura de ulei per portie mare este mai mult decat suficient. In cazul in care agreati asezonarea cu produse lactate, folositi un iaurt, nu smantana. O solutie buna o reprezinta si adaosul de nuci si alte fructe oleaginoase care aduc, pe langa grasimi, fibre si vitamine. Cateva arahide taiate marunt sau pisate intr-un sos thailandez dau o savoare inedita salatelor traditionale.


Deschide videoclipul

  • Salatele au multa vitamina C. Pentru a o pastra, este bine sa adaugati lamaie, otet balsamic sau orice fel de otet. In aceasta privinta nu exista restrictii, dar nu uitati ca multe oteturi balsamice nu sunt cu adevarat balsamice, ci sunt fabricate din otet obisnuit, sirop de zahar si caramel. Lasati-va imaginatia sa lucreze si nu va sfiiti sa adaugati bucatele de grepfrut sau portocala ori samburi de rodie.
  • Pentru ca legumele si fructele nu sunt surse de proteine, daca intentionati sa faceti din salata fel principal, este bine sa adaugati boabe fierte de fasole uscata, bucatele de tofu sau telemea slaba, cuburi de piept de pui, chiar si peste. Dar atentie: aceste adaosuri trebuie sa fie complementare, baza trebuie sa ramana formata din legume. O salata in care branza sau carnea formeaza mai mult de jumatate din volum nu mai este o salata adevarata, iar valoarea ei nutritiva se modifica, insa nu in bine.
  • Fiind in plin sezon, puteti incerca diferite combinatii de salate cu urzici, stevie, spanac, loboda, leurda, untisor, papadie, ceapa verde. Toate au rol de eliminare a toxinelor acumulate in organism in timpul iernii. Puteti adauga ridichi, patrunjel, frunze de papadie.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.