Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Saizen, flacoane injectabile

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

suspensie orala 69,19 mg/ml; cutie 1 fl. cu picurator 30 ml

Indicatii:

Tratament simptomatic al tulburarilor gastrointestinale determinate de acumulari de gaze (de exemplu meteorism, flatulenta, aerofagie, dispepsie, sindrom gastrocardiac, distensie gazoasa postoperatorie). Tratament adjuvant pentru pregatirea cavitatii abdominale pentru radiografie, ecografie si gastroscopie.

Doze:

Tulb. gastrointestinale determinate de acumulari de gaze, inclusiv postoperator: Adulti si copii peste 6 ani: doza uzuala este de 80 mg oral, de 3-5 ori pe zi. Trat.amentul adjuvant pentru pregatirea cavitatii abdominale pentru radiografie, ecografie si gastroscopie: doza uzuala este de 80 mg oral de 3 ori pe zi in ziua anterioara examinarii si 80 mg in dimineata zilei in care se face examinarea. Se va administra in timpul mesei, dupa masa sau daca este necesar seara inainte de culcare. Se poate administra in timpul sarcinii si alaptarii.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate.

Atentionari:

Sub control cardiologic si ECG, – cresterea duratei complexelor QRS cu mai mult de 20% fata de ECG initiala, a intervalului QT cu mai mult de 25%, sau a intervalului PQ cu mai mult de 50% impune reducerea sau oprirea trat. pana la normalizarea ECG. Se poate modifica unda de pacing si cea de sensing ale stimulatorului cardiac (se va testa si reprograma functia stimulatorului cardiac). Supraveghere cardiologica in tulburari de ritm. Atentie la cei cu limitare a functiei ventriculului stang, cu maladii miocardice structurale. Soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:

Tulburari gastrointestinale (inapetenta, senzatie de satietate, greata, voma, gust amar, senzatie de amorteala in gura), constipatie; parestezii, tulburari de vedere, senzatie de ameteala si, foarte rar, oboseala, dureri de cap, senzatie de neliniste, cosmaruri, tulburari de somn, tulburari psihice cu anxietate si confuzie, ca si simptome extrapiramidale – in special dupa o doza initiala crescuta. Rareori alergii cutanate. indeosebi la varstnici – tulburari ale reglarii circulatorii, cu hipertensiune arteriala in ortostatism. Efecte mai rare: bradicardie, bloc SA, bloc AV, tulburari ale excitabilitatii. Efecte deprimante asupra excitabilitatii si contractilitatii miocardice. Agravarea IC preexistente. Rareori accelerarea ritmului cardiac, fibrilatie si flutter ventricular. Foarte rar colestaza prin mecanism de tip hiperergic – alergic; cresterea anticorpilor antinucleari si un sindrom lupus eritematos; leucopenie, trombopenie reversibile. La doze mari diminuarea libidoului si reducerea numarului de spermatozoizi.