Smaltul dentar reprezinta primul invelis, prima structura a dintilor care este atacata in general de acizii produsi de bacteriile existente in placa bacteriana si de pH-ul acid ce se formeaza in cavitatea bucala, determinand aparitia cariilor si, ulterior, a complicatiilor acestora.
Smaltul dentar este cu siguranta cel mai dur tesut din organismul uman, fiind produs de un anumit tip de celule epiteliale specializate.
Nu contine in structura lui vase sangvine sau nervi, dar functioneaza la fel ca o membrana semipermeabila. Astfel, blocheaza patrunderea florei microbiene spre urmatoarea structura dentara, numita dentina, ce adaposteste camera pulpara unde se afla „inima dintelui”. Smaltul are si capacitatea de a prelua din saliva substante ca fluor, calciu, fosfor, dar nu in cantitati suficiente, astfel incat trebuie protejat si ajutat sa ramana nealterat cat mai mult timp.
Smaltul dentar poate fi totusi afectat cu usurinta atunci cand sufera reactii de demineralizare. Aciditatea bauturilor carbogazoase, zaharul din alimente etc. hranesc bacteriile existente in gura, formand astfel acizi care ataca smaltul. Odata fisurat sau spart, smaltul nu se mai poate reface.
Factori si afectiuni care deterioreaza smaltul dintilor
- In alimentatia curenta consumam otet, muraturi, maioneza, mustar, ketchup sau gemuri de fructe. Din pacate, nu sunt chiar ce trebuie pentru smaltul dintilor, avand pH-uri cuprinse intre 3 si 4, in conditiile in care un pH sanatos are valori intre 5 si 7. De asemenea, din cauza unui pH scazut, consumul frecvent de citrice (portocale, grepfrut, lamai in special) sau sucurile de citrice dauneaza smaltului dentar.
- Afectiunile digestive care provoaca voma sau refluxuri gastrice pot afecta smaltul. Acizii gastrici ajunsi in gura ataca smaltul.
- Saliva neutralizeaza acizii care determina eroziunea smaltului. In situatia in care fluxul salivar scade considerabil in urma unor alte afectiuni, se creeaza senzatia de „gura uscata” (xerostomie). In aceasta situatie, acizii au mai mult timp sa atace smaltul.
- Bruxismul este un fenomen intalnit din ce in ce mai des la adulti. Stresul si anxietatea sunt principalii vinovati ai acestei afectiuni, dar mai poate aparea si cand dintii nu sunt aliniati si pozitionati corect pe arcadele dentare. Bruxismul se manifesta prin lovirea si frecarea (scrasnirea) dintilor in timpul noptii. Scrasnirea dintilor determina o tocire serioasa a smaltului ce duce la expunerea dentinei.
- Periajul dentar excesiv (de 4 sau 5 ori/zi) si agresiv, dar mai ales la mai putin de o ora dupa masa poate provoca eroziuni ale smaltului.
- Inaintarea in varstasubtiaza smaltul dintilor.Procesul de imbatranire are un impact major asupra acestuia, cauzand pierderea stralucirii. Studiile arata ca stratul de smalt se subtiaza prin uzura cu aproximativ 0,5 mm in a doua parte a vietii.
Sfatul specialistului pentru protejarea smaltului dentar
- Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi, dar nu imediat dupa masa!
- Schimbati periuta de dinti la fiecare trei luni!Cele noi indeparteaza mai bine placa bacteriana dentara.
- Consumati cat mai putine bauturi acidulate! Alimentele bune in neutralizarea acizilor sunt laptele, branza si alte produse lactate.
- Vizitati periodic medicul dentist, cel putino data la 6 luni pentru un control!
Alimentele foarte reci sau foarte calde pot produce fisuri in smaltul dentar. De asemenea, nu folositi dintii pentru a deschide sticle de bauturi imbuteliate sau alte recipiente si ambalaje. Riscurile de a crapa si sparge smaltul dentar sunt maxime. Nici spartul semintelor sau roaderea unghiilor nu sunt indicate, deoarece au efecte similare asupra smaltului si chiar a dentinei.
Dr. Realini Lupsa
Medic stomatolog