Ingrijirea parului presupune vara o conduita speciala, intrucat acesta are tendinta sa se deshidrateze din cauza soarelui puternic. In plus, sarea din mare sau clorul din piscina il pot face fragil si lipsit de stralucire, mai ales atunci cand este udat si uscat des, uneori chiar si de cateva ori pe zi.
Teoretic, parul nu se ingrasa excesiv vara, pentru ca soarele amelioreaza aceasta problema. Astfel, nu mai e neaparat nevoie sa se foloseasca sampoane antiseboreice agresive, ci produse mai blande. Ideal este ca spalatul corect, cu samponul potrivit fiecarui tip de par (de exemplu: antiseboreic, uscat, subtire si moale, fara volum etc.), sa se faca o data pe saptamana, maximum de doua-trei ori, daca stati timp indelungat in soare. Folositi apa calduta, nu foarte fierbinte, si nu este nevoie de cantitati mari de sampon.
Nu este suficient sa utilizati doar produse cosmetice care promit sa faca minuni, ci trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentelor si bauturilor pe care le consumati, pentru ca, desi produsele de ingrijire a parului sunt vitale, fara o dieta echilibrata, plina de substante nutritive, nu ofera rezultatele scontate.
-
Hidratati-l corespunzator
Nu uitati de balsam! In principiu, vara parul trebuie hidratat corespunzator, pentru ca se uda si se usuca foarte des, ca sa nu mai vorbim de vopsea, fixativ sau de alte produse agresive care, de asemenea, il pot degrada. De exemplu, puteti folosi o lotiune tonica sau un balsam special pentru tipul de par pe care il aveti, alaturi de un sampon cu extract de bradisor si nuca verde, sau cu extract de ghimbir (cunoscut pentru tonifierea radacinii firului de par).
-
Evitati produsele de styling si uscatorul de par
Evitati macar in aceasta perioada produsele de styling (spuma sau fixativ, de exemplu), intrucat acestea nu doar ca il vor ingreuna, dar il vor imbacsi, ceea ce duce la un aspect neglijent. Luati aminte si la uscatorul de par. Il degradeaza daca este folosit des, asa ca ideal este sa lasati parul sa se usuce natural. In plus, tineti cont de faptul ca parul ar trebui periat inainte de a va spala (in acest fel se indeparteaza celulele moarte si se descurca firele). Periajul trebuie sa fie bland pentru a realiza descurcarea firelor si a impiedica despicarea varfurilor.
In cazul in care exista probleme precum caderea sau ingrasarea parului, puteti opta pentru tratamente speciale care pot fi recomandate de medicul dermatolog si pe care le puteti gasi in farmacii.
-
Apelati la palarii
Palaria este un accesoriu important pe canicula, fiindca protejeaza impotriva insolatiei, insa este recomandata si pentru protejarea firului de par. Pe de alta parte, folositi si produse fotoprotectoare pentru a-l proteja. Acestea au rolul de a apara parul de radiatiile UVA si UVB. Ecranele fizice sunt pudre inerte care actioneaza prin reflectarea tuturor radiatiilor solare, indiferent de lungimea undei.
Firul de par este alcatuit din 3% grasime. Aceste grasimi sunt necesare pentru a construi membranele celulare ale pielii scalpului si pentru formarea uleiului natural, numit sebum, care previne uscarea excesiva a parului si scalpului. Lipsa acizilor grasi esentiali poate favoriza aparitia matretii si poate face parul uscat, friabil, ducand la cresterea lenta a firului. Alimente bogate in acizi grasi: uleiul de in, uleiul din seminte de canepa, fructele uscate, nucile, avocado, alunele, soia, cerealele integrale, somonul, macroul, sardinele, hamsiile etc.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Dorina Giurcaneanu
Medic dermatolog, Clinica Bioderm