Revista care te menține sănătos

Interviu

„Sa incercam sa aducem aici Occidentul, nu sa mergem noi la el!”

5 septembrie 2017
Share

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog

Miopia, hipermetropia, cataracta sunt doar cateva dintre afectiunile oculare cu care se confrunta frecvent romanii, avand nevoie de cele mai noi metode de tratament si de cei mai competenti medici. In acest sens, Farmacia Ta a incercat sa afle mai multe detalii legate de aceasta ramura a medicinei, oftalmologia, alaturi de dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.

 

Membru al Asociatiei Oftalmologilor din Romania, al Societatii Americane de Cataracta si Chirurgie Refractiva si al Societatii Europene de Cataracta si Chirurgie Refractiva, dr. Ozana Moraru este unul dintre medicii care a renuntat la mirajul practicii medicale in alte tari pentru Romania. Respectul si responsabilitatea pentru profesie si pacient i-au ghidat pasii in incercarea de a imbunatati sistemul sanitar romanesc.

Farmacia Ta: Ce v-a determinat sa alegeti aceasta ramura a medicinei?

Dr. Ozana Moraru: Am considerat, si nu m-am inselat, ca este o specialitate foarte frumoasa, bazata pe multa tehnica, in permanenta modernizare, o chirurgie de mare finete si precizie, eleganta, foarte potrivita pentru un medic femeie. Mai mult decat atat, oftalmologia este una dintre specialitatile medicale in care pot sa ajut realmente pacientul, prin rezultatele spectaculoase pe care chirurgia oculara le poate avea, oferindu-mi astfel atat mie, ca si chirurg, cat si pacientului, ca beneficiar al serviciilor mele medicale, satisfactii deosebite.

Farmacia Ta: Privind in ansamblu afectiunile oculare, care considerati ca este cea mai frecventa, avand in vedere ritmul de viata alert?

Dr. Ozana Moraru: Cele mai frecvente sunt viciile de refractie (miopia, hipermetropia, astigmatismul si, cu siguranta, presbiopia), desi acestea nu sunt considerate boli, dar sunt afectiuni pentru care pacientii se prezinta la oftalmolog. Ca boala oculara, cred ca cel mai frecvent intalnite sunt cataracta si degenerescenta maculara, ambele specifice mai ales varstei a treia, dar nelegate neaparat de conditiile de viata: stres, televizor, calculator etc.

Farmacia Ta: Ce relatie considerati ca exista la ora actuala intre medic si pacient si ce relatie ar trebui sa existe?

Dr. Ozana Moraru: Desi poate va surprinde ceea ce va spun, in Romania lipseste de multe ori increderea pacientului in medic. Adesea, pacientul priveste cu suspiciune si neincredere ceea ce-i spune medicul, uneori chiar ia din start ca neadevarat ceea ce spune el, mai ales cand este vorba de o afectiune severa sau de complicatii (de multe ori inerente!) ale unei boli sau ale unei operatii. Acest lucru nu l-am vazut la niciun pacient din Franta, Olanda sau Germania. Trebuie sa recunosc ca in Romania exista si reversul total al acestui lucru, respectiv increderea oarba in doctor, fara ca pacientul sa mai incerce sa se informeze in legatura cu afectiunea lui sau despre posibilitatile de tratament. Cred ca o relatie de incredere pacient-medic, bazata pe o informare corecta (pe care medicul trebuie sa i-o dea pacientului), fara exaltari sau comportamente extreme, ar putea sta la baza unei conduite terapeutice corecte, intelese si urmate de pacient. Pe langa aceasta relatie absolut necesara de incredere din partea pacientului, si din partea medicului, este de dorit un comportament mai rabdator, mai intelegator si compasiune fata de pacient (fara a fi sentimental), lucruri care, din pacate, de multe ori lipsesc in Romania.

Farmacia Ta: Care este cea mai mare satisfactie pe care ati resimtit-o de-a lungul carierei?

Dr. Ozana Moraru: Nu pot sa vorbesc despre una anume, pot insa sa va spun ca am satisfactii in fiecare zi, atunci cand un pacient operat cu o zi inainte vine sa-i dam pansamentul jos si vede foarte bine chiar din prima zi. Aceasta satisfactie este cu atat mai mare, cu cat pacientul de multe ori este aproape nevazator inainte de operatie. Tin minte si acum pacienti total nevazatori la ambii ochi, carora le-am efectuat operatii de cataracta cu implant de cristalin artificial sau operatii de transplant de cornee, care imi spuneau cu lacrimi in ochi, inca din primele zile dupa operatie ca nu mai stiau cum aratau sotia sau copiii lor.

Farmacia Ta: Realizati operatii dintre cele mai complicate pentru a imbunatati sau restabili vederea pacientilor. In ce stadiu considerati ca se afla chirurgia oculara din Romania comparativ cu alte tari?

Dr. Ozana Moraru: Chirurgia oculara s-a dezvoltat mult in Romania in ultimii ani, mult mai spectaculos decat alte ramuri medicale, si nu numai. In prezent, se practica si la noi in tara operatii de cataracta, de dezlipire de retina sau pentru vicii de refractie, exact la acelasi nivel cu alte tari din Europa, sau chiar din Statele Unite ale Americii. Personal, o spun poate cu lipsa de modestie, dar ma mandresc cu acest lucru, am fost invitata sa operez in direct, inca din anul 2006, in fata a mii de spectatori oftalmologi din toata lumea, cateva cazuri de cataracta, cu cele mai moderne tehnici chirurgicale. De atunci pana in prezent, aceste invitatii s-au repetat aproape in fiecare an. Este un important semn de recunoastere internationala a oftalmologiei romanesti, as zice.

Farmacia Ta: Cu toate ca ati urmat cursuri in alte tari si ati participat la numeroase conferinte medicale internationale, ati ramas in Romania, deschizand in acelasi timp un centru oftalmologic. Ce v-a determinat si motivat?

Dr. Ozana Moraru: Am ramas in Romania dupa ce imi depusesem si dosarul pentru inscriere la examene pentru Statele Unite, inca din 1992! Dar m-am razgandit si bine am facut! Cred ca factor determinant a fost tocmai aceasta specialitate, oftalmologia, cea mai frumoasa specialitate medicala dupa parerea mea, care mi-a aratat ca imi poate oferi satisfactii profesionale enorme, chiar si materiale, daca o practic la cel mai inalt nivel, cu constiinciozitate si responsabilitate. Este o specialitate care se preteaza foarte bine la a fi realizata in mediul privat, iar acest lucru a fost total benefic pentru instructia mea profesionala, pentru mentalitatea si comportamentul meu de medic, pentru calitatea serviciului medical pe care il puteam oferi pacientului. Acest lucru m-a motivat sa raman in Romania, asa cum spune adesea sotul meu, chirurg oftalmolog si el, sa incercam sa aducem aici Occidentul, nu sa mergem noi la el.

Farmacia Ta: Care credeti ca este cea mai mare spaima a pacientului roman? Teama de medic sau starea materiala precara?

Dr. Ozana Moraru: Sunt sigura ca starea materiala precara. Aceasta il tine in urma si din punct de vedere al educatiei medicale, al adresabilitatii la medic, al urmarii corecte a tratmentului prescris.

Farmacia Ta: Care este cea mai comuna afectiune oculara cu care se confrunta persoanele de varsta a treia?

Dr. Ozana Moraru: Din pacate, cred ca degenerescenta maculara legata de varsta. Spun „din pacate”, pentru ca este o afectiune in care mijloacele terapeutice sunt destul de limitate. Tot foarte frecventa este si cataracta, dar aceasta are, din fericire de data asta, posibilitati de tratament extrem de eficiente, printr-o operatie care a devenit la ora actuala foarte bine cuantificata si cu rezultate excelente.

Farmacia Ta: Ce sfaturi le oferiti cititorilor revistei Farmacia Ta pentru a-si mentine si sanatatea ochilor?

Dr. Ozana Moraru: De la banalii ochelari de soare cu lentila absorbanta pentru radiatiile UV, la controlul medical periodic la oftalmolog, adresarea de urgenta in cazul simptomelor, cum este scaderea brusca si continua a vederii pana la recomandarea de a alege cu atentie chirurgul daca pacientul este in situatia de a avea nevoie de o interventie chirurgicala oculara.

Interviu: Andra Dumachi

Foto: Arhiva personala Dr. Ozana Moraru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.