„Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă”. Vă sună cunoscut? Este unul dintre mesajele pe care le auziţi, în pauzele publicitare, când urmăriţi un program TV. Totodată, mai aveţi în minte şi regula celor opt pahare cu apă pe zi pe care poate v-aţi însuşit-o încă din copilărie. Cu siguranţă v-aţi întrebat care este, de fapt, cantitatea de lichide de care aveţi nevoie. Ei bine, adevărul este că nu există studii ştiinţifice în acest sens, însă există câteva indicaţii care v-ar putea fi de folos.
Potrivit American Academy of Ophthalmology, un individ produce, în medie, între 56 şi 113 litri de lacrimi pe an. Conform statisticilor furnizate de National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, rinichii produc între 1 şi 2 litri de urină pe zi. Oamenii activi pot produce între 1.5-1.8 litri de transpiraţie pe oră, în timp ce triatleţii pot produce aproape patru litri de transpirație în același interval de timp, arată rezultatele un studiu realizat la University of Guelph. Suntem 55-60% apă. Pierdem apă în fiecare zi, suntem asaltaţi cu informaţii din toate părţile, însă nimeni nu ne spune exact cât, cum şi când trebuie să ne hidratăm.
De unde ştim ceea ce ştim despre consumul de apă?
Spero Tsindos, profesor de nutriţie la Trobe University, Australia, a pornit pe urmele miturilor care au acaparat apa şi încearcă să ne ofere lămuriri în cadrul lucrării sale, What drove us to drink 2 litres of water a day? (Ce ne determină să bem doi litri de apă pe zi?). Astfel, din Australian and New Zealand Journal of Public Health descoperim că la baza recomandării de a consuma minimum doi litri de apă pe zi stă o concluzie din 1945 a specialiştilor de la Food and Nutrition Board of the National Academy of Sciences, SUA. Mai exact, cercetătorii recomandau consumarea unui mililitru de apă pentru fiecare calorie de hrană. Astfel, se presupune că un om obişuit a cărui dietă însumează 2.500 de calorii pe zi ar trebui să bea 2.5 litri de apă.
Frederick Stare este celebrul nutriţionist care a recomandat consumul a cel puţin şase pahare cu apă pe zi, însă concluzia sa nu are şi o bază ştiinţifică.
Cercetării de la National Health and Medical Research Council din Australia au concluzionat, în 1995, că aportul zilnic de apă din toate sursele ar trebui să fie de 3.4 litri pentru bărbați și 2.8 litri pentru femei, deși aproape 40% dintre participanţii la studiu nu au reușit să consume atât de multe lichide.
Spre deosebire de vitamine şi minerale, în privinţa hidratării nu există o cantitată minimă de apă recomandată în fiecare zi. E dificil de precizat, la modul general, câtă apă trebuie să consume un om, deoarece nevoia de hidratare variază în funcţie de mai mulţi factori: vârstă, sex, altitudine, intensitatea şi durata unui antrenament/efort fizic, nivelul de umiditate etc.
Daţi savoare apei prin 7 metode simple!
De ce este periculoasă deshidratarea?
Senzaţia de sete este primul semn care indică faptul că nu v-aţi hidratat suficient. De asemenea, deshidratarea uşoară se mai poate manifesta prin dureri de cap, oboseală, lipsa energiei, constipaţie şi infecţii ale tractului urinar.
Hidratarea necorespunzătoare poate cauza chiar şi probleme dentare. În absenţa salivei, excesul de alimente dintre dinţi va încuraja creşterea bacteriilor şi îmbătrânirea precoce a dinţilor.
Deshidratarea moderată se manifestă prin piele uscată şi palidă, stări de ameţeală şi crampe musculare.
Deshidratarea severă poate provoca stări de confuzie, leziuni ale creierului, convulsii, letargie și chiar moarte.
Piele uscată si ternă? Soluţia este hidratarea
Consumul excesiv de apă poate dăuna grav sănătăţii!
În cazuri rare, dacă o persoană consumă prea multă apă, poate rezulta hiponatremia, o afecţiune în care echilibrul electrolitic al corpului este dat peste cap. Pot apărea umflături cerebrale și, uneori, chiar deces. Acest lucru se întâmplă deoarece concentraţia sodiului din organism este menţinută prin reglarea aportului şi a excreţiei de apă. Există anumite afecțiuni, cum ar fi bolile renale și insuficiența cardiacă congestivă, care pot provoca hiponatremie, însă această tulburare a fost observată și în cazul alergătorilor de maraton care consumă prea multe lichide înainte de o cursă.
Cum ştim dacă ne hidratăm cum trebuie?
Ei bine, sistemul excretor este cel mai bun contor, iar urina cel mai bun indicator. Mai exact, dacă ea este închisă la culoare înseamnă că nu am consumat suficiente lichide. Pe de altă parte, dacă urina este prea deschisă la culoare, e semn am consumat prea multă apă. Galben/auriu este culoarea care indică un organism hidratat corect.