Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Sa cunoastem mai bine vitaminele!

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
4 noiembrie 2021
Share
  • Vitaminele sunt substante indispensabile organismului, intervenind intr-o multitudine de reactii la nivel celular. Fara valoare calorica si bogate in nutrienti, vitaminele ne ofera vitalitatea de care avem nevoie. Cea mai importanta sursa este reprezentata de alimentatie, si anume de produsele vegetale si de origine animala.

    Chiar daca necesarul de vitamine ar putea fi satisfacut printr-o dieta corecta, nu putini sunt cei care iau suplimente in fiecare zi. Exista o sumedenie de motive pentru care aportul de vitamine ar trebui crescut prin administrarea de suplimente. Organizatiile de sanatate recomanda un nivel optim de vitamine in urmatoarele contexte: diverse carente de vitamine, documentate medical; vegetarienii sau cei care au o dieta extrem de restrictiva; sarcina si alaptarea.
    Sa cunoastem mai bine vitaminele!
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Rolul vitaminelor in organism

    Rolul vitaminelor in organism

    Organismul uman foloseste vitaminele in cadrul diverselor procese, printre care se numara cresterea, digestia si, nu in ultimul rand, bunul mers al sistemului nervos. Exista 13 vitamine fara de care corpul uman nu ar putea functiona: vitaminele A, C, D, E, K si familia vitaminelor B (tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, biotina, vitaminele B6 si B12 si acidul folic). De asemenea, vitaminele se mai pot clasifica in doua categorii:

    • Vitamine hidrosolubile, care sunt in mod facil absorbite in organism, fara insa a se gasi in cantitati mari, sub forma de depozite. Rinichiul joaca un rol esential in eliminarea cantitatilor care nu sunt necesare.

    • Vitamine liposolubile, care au nevoie de prezenta acizilor biliari pentru a putea fi absorbite la nivel intestinal. Acestea sunt prezente in organism sub forma de depozite.


    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Necesarul de vitamine

    Necesarul de vitamine

    Este foarte important ca fiecare individ sa aiba o strategie in ceea ce priveste aportul corect de vitamine, deoarece, in acest fel, lista prioritatilor este guvernata de starea de sanatate. Ghidurile Americane de Dieta din 2005 recomanda ca nutrientii necesari organismului sa fie in principal luati din dieta, iar suplimentarea sa se faca doar in cazurile speciale in care exista deficite documentate medical.
    De asemenea, recomandarile organizatiilor de sanatate din intreaga lume stipuleaza faptul ca starea de sanatate a individului trebuie mentinuta cu ajutorul unui stil de viata sanatos, aici intrand dieta echilibrata si practicarea activitatii fizice regulate. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa luati in considerare ca suplimentele alimentare nu pot inlocui o conduita igieno-dietetica optima.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Recomandari generale

    Recomandari generale

    Traim intr-o societate in care avem o varietate incredibila in ce priveste alimentatia. Nu tot ce gasim insa pe rafturi este si bun. Consumul alimentelor hipercalorice este o realitate si trebuie inteles ca, indiferent de numarul de calorii, nu este obligatoriu ca un aliment sa fie si bun din punct de vedere al nutrientilor/vitaminelor. Exista si reversul medaliei, in care dietele hipocalorice tinute pentru a scapa de kilogramele nedorite pot duce la un deficit de vitamine in organism. In cele ce urmeaza, vom prezenta urmatoarele recomandari:

    • Aveti in vedere piramida alimentatiei corecte. Aceasta se bazeaza pe conceptul de echilibru intre cele trei principii nutritive (proteine, zaharuri, grasimi), facand o delimitare clara intre alimentele ce pot fi consumate in cantitati mari, fara a pune in pericol sanatatea, si alimentele ce trebuie evitate sau consumate in cantitati mici. Trebuie tinut cont de faptul ca piramida alimentelor se adreseaza persoanelor sanatoase, existand insa cateva exceptii (copiii, sportivii, femeile insarcinate) ale caror nevoi speciale impun o alta conduita alimentara.

    • Evitati grasimile saturate, zaharul in exces, bauturile dulci si alcoolul.


    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Recomandari generale

    Recomandari generale


    • Persoanele cu varsta peste 50 de ani trebuie sa aiba un aport adecvat de vitamina B12, fie prin alimentatie (oua, carne si organe – ficat, rinichi −, peste, lapte, drojdie de bere), fie cu ajutorul suplimentelor.

    • Femeilor tinere care doresc sa ramana gravide le este recomandat sa consume alimente bogate in fier si in vitamina C, deoarece aceasta ajuta la absorbtia acestuia. Totodata, atat inainte de sarcina, cat si in timpul acesteia, este recomandat sa se suplimenteze acidul folic.

    • In postmenopauza, femeile sunt predispuse la osteoporoza, motiv pentru care trebuie sa se administreze suplimente de calciu si vitamina D.


    Aveti grija! Luate in cantitati foarte mari, vitaminele pot face si rau, ajungandu-se la intoxicatie. De cele mai multe ori, aceste situatii sunt provocate de persoanele care iau suplimente cu pumnul, fara a avea recomandarea medicului.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Atentie la metodele de preparare a alimentelor!

    Atentie la metodele de preparare a alimentelor!

    Vitaminele sunt compusi extrem de fragili, cu tendinta de a se degrada, atat in functie de modalitatea de stocare a alimentelor, cat si in functie de maniera de preparare a acestora. Cu cat legumele si fructele sunt depozitate o perioada mai lunga de timp, cu atat pierderea vitaminelor este mai mare. Taierea fructelor si legumelor in bucati mici duce la pierderea unei cantitati mai mari de vitamine. De asemenea, prepararea sucurilor prin stoarcere (atat de fructe, cat si de legume) distruge un numar mare de vitamine. De aceea, este indicat consumul fructelor si al legumelor ca atare. Nu in ultimul rand, fierberea este un proces in urma caruia vitaminele, dar si alte substante nutritive se pierd, fiind indicat gatitul la aburi pentru prezervarea acestora.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.