Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

S.O.S. Virusul gripal H1N1!

14 iulie 2017
Share
S.O.S. Virusul gripal H1N1!

Virusul gripal H1N1, raspunzator de aparitia asa-numitei gripe porcine, este o realitate ce deja nu mai este straina nimanui. Incepand cu primavara acestui an, de cand gripa a izbucnit in Mexic, fiecare buletin informativ a adus constant informatii cu privire la evolutia bolii in intreaga lume: numarul persoanelor contaminate, numarul deceselor, declararea pandemiei etc.

Aceasta gripa ce afecteaza tractul respirator mai este cunoscuta si ca gripa mexicana sau gripa nord-americana. Specialistii au denumit-o gripa de tip A (H1N1). Intr-un timp relativ scurt, virusul s-a raspandit in aproximativ 40 de tari. Acesta este motivul pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a decis ridicarea gripei H1N1 de la nivelul de epidemie (extinderea unei boli contagioase intr-un timp scurt, prin contaminare, la un numar mare de persoane dintr-o localitate, regiune), la cel de pandemie (epidemie raspandita pe teritorii foarte intinse intr-o tara, in mai multe tari sau continente).

Stiati ca….
Puteti consuma linistiti carnea de porc. Virusul nu poate fi contactat prin consumarea sau prepararea acestui tip de carne. Desigur, carnea trebuie sa fie preparata adecvat inainte de consum; Virusul se raspandeste in general de la om la om. Exista insa si posibilitatea ca virusul sa se transmita prin contactul cu obiectele folosite de o persoana bolnava; In cazul gripelor sezoniere, populatia cu risc crescut este reprezentata de copii, femei insarcinate, bolnavi cronici, persoane peste 65 ani. In prezent se efectueaza studii pentru a determina daca anumite grupe populationale au un risc mai mare de a dezvolta complicatii legate de aceasta infectie virala; In cazul adultilor, simptomele care indica necesitatea unui tratament medical de urgenta sunt: dificultati de respiratie (dispnee), durere sau senzatie de apasare in piept sau abdomen, ameteli, confuzie, varsaturi severe si persistente. Simptomele de gripa se amelioreaza intial si reapar, insotite de febra si tuse agravata. Consultati medicul la primele semne! In cazul copiilor, simptomele care necesita consultul medical de urgenta sunt: accelerarea respiratiei/respiratia dificila, tegumente cianotice (de culoare albastra), varsaturi severe si persistente, somnolenta si astenie, agitatie.

Nu intrati in panica, exista tratament
In panica generala declansata de gripa A (H1N1), este important de stiut ca exista medicamante ce pot fi folosite in controlul bolii. Acestea sunt din clasa antiviralelor, iar actiunea lor nu este de a indeparta virusul din organism, ci de a-l impiedica sa se inmulteasca. Medicamentele antivirale se elibereaza pe baza de reteta si se intalnesc de obicei sub forma de capsule, sub forma lichida sau ca inhalatori.

S.O.S. Virusul gripal H1N1!

Cum evitam contactul cu virusul H1N1?
Virusul gripal H1N1 este foarte contagios, insa contactarea lui poate fi prevenita prin respectarea unor masuri de igiena corespunzatoare. Astfel, utilizarea substantelor antiseptice pe baza de iod, a detergentilor, sapunurilor si a solutiilor pe baza de alcool pot extermina virusul de pe obiectele cu care intram in contact sau de pe mainile noastre.

Studiile arata ca virusul aflat pe diverse suprafete isi pastreaza puterea de contagiune intre 2 si 8 ore. Ceea ce trebuie sa faceti pentru a va proteja atat pe dumneavoastra, cat si pe ceilalti, in caz ca sunteti afectati de virus, este sa va acoperiti gura si nasul cu o batista de unica folosinta (servetel de hartie) cand stranutati sau tusiti, sa va spalati cat mai des mainile cu apa si sapun sau sa va dezinfectati cu solutii pe baza de alcool. De asemenea, incercati sa nu va atingeti cu mainile ochii, nasul si gura, caci virusul poate intra mai usor in organism in acest fel.

Este foarte important sa evitati contactul cu persoanele care prezinta semne de boala. La fel ca in cazul gripelor sezoniere, perioada in care o persoana este contagioasa se extinde pana la 7 zile de la debut, la copii fiind chiar mai mare.
Este insa bine de stiut ca, de multe ori, mass-media au tendinta de a exagera anumite aspecte in numele cresterilor de audienta, chiar cu riscul de a produce panica la nivelul populatiei. Filtrati informatiile primite de la televizor, consultandu-le cu medicul de familie si respectati masurile de preventie firesti cu calm si luciditate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.