Multi dintre noi considera ca organismul se deshidrateaza doar vara. Nimic mai neadevarat. Hidratarea este importanta, indiferent de anotimp. In aceste conditii, vom incerca sa explicam ce implicatii are deshidratarea la persoanele diagnosticate cu diabet.
Deshidratarea este un sindrom clinic care apare in momentul in care organismul nu are suficiente lichide pentru a-si indeplini functiile. Deshidratarea poate fi usoara sau severa, cu aparitia comei, care pune viata in pericol. Folosind o definitie simpla, diabetul este o boala caracterizata prin prezenta unei cantitati mari de glucoza (zahar) in sange.
Rinichii au nevoie de o cantitate mare de lichide pentru a dilua glucoza
In incercarea de a scadea concentratia glucozei sangvine, rinichii au nevoie de o cantitate mai mare de lichide pentru a dilua glucoza care urmeaza a fi prelucrata. Aceste lichide vor fi, in final, eliminate de organism sub forma de urina. Deoarece rinichii folosesc si elimina in exces lichidele, diabeticii au adesea senzatia pronuntata de sete care va duce la cresterea volumului de fluide baute si la urinari mai frecvente, prin care se pierde in continuare o mare cantitate de lichide din corp. Cand rinichii incep sa sesizeze ca organismul se deshidrateaza, vor retine fluidele si nu le vor mai elimina sub forma de urina. Odata cu ele, este retinuta si glucoza, dar si alte toxine prelucrate in mod normal de rinichi.
Ce au si ce nu au voie sa bea persoanele cu diabet?
Diabeticii au un nivel mai mare al glucozei in sange. Din acest motiv, ei trebuie sa consume regulat o cantitate mai mare de lichide, chiar daca nu au senzatia de sete. Apa este, bineinteles, lichidul ideal pentru hidratarea organismului. Pot fi folosite si alte bauturi care nu contin zahar sau alti carbohidrati, cum sunt supele. Cafeaua si ceaiul contin cofeina, substanta cu efect diuretic, ce poate contribui la deshidratarea organismului, in cazul unui consum crescut. Totusi, o cana de ceai sau cafea contin, de regula, mai mult lichid decat poate cofeina sa elimine, astfel incat pot fi folosite, dar in cantitati moderate.
Varstnicii cu diabet, mai predispusi la deshidratare
Pacientii varstnici cu diabet pot fi mai predispusi la deshidratare decat cei mai tineri. Varstnicii diabetici isi limiteaza deseori consumul de lichide, deoarece deplasarea la toaleta poate fi dificila pentru unii dintre ei. O masura terapeutica simpla in cazul acestora ar fi sa consume in mod regulat lichide la fiecare masa si intre mese, daca nu au si alte boli care sa impuna restrictia consumului de lichide. Daca se observa ca un diabetic varstnic devine confuz in timpul serii, este necesara monitorizarea aportului de lichide in timpul dupa-amiezii si serii.
Semnele difera de la o persoana la alta
Semnele de deshidratare pot fi variabile de la individ la individ si constau in senzatia accentuata de sete, oboseala, iritabilitate, urinari frecvente, foarte inchise la culoare, lipsa aerului sau respiratii frecvente, palpitatii, uscaciunea gurii si a ochilor, pierderea apetitului, crampe musculare. In prezenta oricarui simptom mentionat, se recomanda verificarea imediata a glicemiei sangvine si efectuarea unui consult medical, mai ales daca sunt prezente semne ca dezorientare sau lipsa urinarii timp de 6-7 ore. De asemenea, varsaturile, diareea, febra prezente la diabetici necesita atentie deosebita, deoarece exista posibilitatea crescuta de aparitie a deshidratarii.
Dr. Camelia Diaconu,
Medic primar medicina interna,
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”,
Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,
Doctor in medicina