Zilele acestea a fost lansat Jurnalul pacientului cu BPOC, care, asa dupa cum a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, este un instrument de monitorizare a bronhopneumopatiei obstructive cronice, care familiarizeaza pacientul cu boala, il invata sa o controleze si sa gestioneze crizele.
Jurnalul pacientului cu BPOC este, de fapt, un ghid al pacientilor, util si medicilor in monitorizarea acestora, care cuprinde informatii despre simptome, analize, semnele de exacerbare a bolii, sfaturi practice despre dieta sau renuntarea la fumat. Jurnalul va fi pus la dispozitie gratuit pacientilor care sufera de BPOC prin intermediul medicilor pneumologi.
BPOC este o boala pulmonara incurabila cauzata in 90% din cazuri de fumat, restul de 10% fiind rezervat poluarii. Peste 1 milion de romani se confrunta cu aceasta afectiune, dintre acestia doar 25% urmand un tratament regulat, in ciuda faptului ca, in lipsa acestuia, boala se agraveaza, pacientul ajunge sa nu mai poata respira la cel mai mic efort si poate fi fatala.
Romania ocupa locul 3 in Europa la mortalitatea cauzata de BPOC si este tara cu cei mai multi pacienti care sufera de BPOC inaintea varstei de 40 de ani. Mortalitatea crescuta are drept principali factori aderenta scazuta la tratament, dar si lipsa de informare. Majoritatea fumatorilor sufera de BPOC fara sa stie, iar jumatate din cazuri nu ajung sa fie diagnosticate din cauza simptomelor ascunse, usor de ignorat si puse de pacienti pe seama inaintarii in varsta.
Text: Oana Anghel