Rinita alergica este o afectiune de natura alergica a mucoasei nazale, care se manifesta prin stranut, secretii apoase nazale, mancarime a nasului, a ochilor si a gatului, lacrimare, simptome care apar simultan cu expunerea la alergen. Rinita alergica este de obicei sezoniera, fiind declansata de polenurile aeriene, dar poate fi si perena, prin expunerea permanenta la alergen.
Factorii predispozanti ai rinitei alergice sunt reprezentati de:
- Prezenta altor afectiuni alergice, precum dermatita, urticarie, astm;
- Prezenta unor cantitati importante de polen favorizeaza aparitia rinitei alergice sezoniere;
- Epiteliul descuamat si parul de animale, gandacii, substantele chimice (latexul), puful materialelor textile, praful de casa care contine acarieni (Dermatophagoides farinae si Dermatophagoides pteronyssinus) favorizeaza aparitia rinitei alergice perene. Acarienii sunt „gunoierii” resturilor tegumentare umane, prezenti in climatul umed si cald.
Cum se stabileste diagnosticul de rinita alergica?
Diagnosticul rinitei alergice se face pe baza:
- Anamnezei (discutia cu pacientul despre simptomatologie, antecedente privind starea de sanatate a acestuia, stil de viata, conditii de lucru);
- Examenului ORL (in cadrul caruia se evidentiaza semnele de la nivelul mucoasei nazale specifice acestei afectiuni);
- Analizelor de laborator pentru diferiti alergeni;
- Examenului hiostopatologic al mucoasei nazale, examenului secretiilor nazale.
In cazul unei rinite alergice, va puteti adresa pentru diagnostic si tratament medicului alergolog, medicului specialist ORL, medicului de familie.
Tratamentul rinitei doar reduce simptomele
Acesta urmareste reducerea simptomelor cauzate de inflamatia mucoasei nazale. Tratamentul medicamentos al rinitei alergice consta in administrarea de substante antihistaminice la recomandarea medicului. Local se pot folosi spray-uri care contin corticosteroizi sau apa de mare. Medicul alergolog poate initia imunoterapia sau hiposensibilizarea, care consta in administrarea injectabila subcutanata, in concentratii progresiv crescatoare, de alergeni identificati a fi responsabili de complexul de simptome.
Putem evita declansarea rinitei alergice?
Profilaxia acestei alergii respiratorii urmareste evitarea expunerii la alergenii cauzatori ai rinitei perene sau sezoniere si presupune:
- Evitarea plimbarilor in aer liber dimineata, in perioadele de polenizare a plantelor. Persoanele alergice ar trebui sa evite iesirile la padure sau in zonele cu vegetatie multa si la orele pranzului, cand concentratia de polen din aer este mai ridicata decat dimineata si seara. Ploaia curata aerul de alergeni, iar vantul ii rascoleste de la nivelul pomilor si solului. Concentratia de polen din aer este mai mare in zilele calde, comparativ cu cele mai reci. Polenul se depune pe haine, piele si par. Asadar, dupa o iesire in aer liber trebuie sa faceti dus si sa indepartati hainele purtate afara;
- Tratamentul preventiv cu medicamente antialergice inaintea sezonului de polenizare la persoanele cunoscute cu rinita alergica la polen.
- Folosirea instrumentelor de filtrare a aerului pentru a scadea concentratia polenurilor din aer.
- Utilizarea aspiratoarelor cu aspirare umeda sau cu filtru HEPA.
- Stergerea prafului cu o laveta umeda.
- Indepartarea animalelor de companie din casa sau evitarea expunerii la par si scuame de animale.
- Eliminarea resturilor de gandaci prin dezinsectie.
- Evitarea umidificatoarelor de aer (acestea favorizeaza dezvoltarea acarienilor si a mucegaiurilor).
- Indepartarea huselor, a perdelelor, a draperiilor, a covoarelor care retin praful.
- Folosirea huselor din plastic pentru saltea si perna, iar plapuma, salteaua si perna sa fie antialergice.
- Lenjeria de pat se spala saptamanal la temperaturi de peste 60 de grade Celsius.
- Curatirea regulata a filtrelor aparatului de aer conditionat.
Dr. Maria Zarva
Medic specialist medicina de familie
Medcenter Constanta
0241.620.280
www.medcenter.ro