Stiti sigur de la mama sau de la bunica: este sanatos sa mancam dimineata. Proverbele pe tema asta confirma credinta din popor cum ca micul dejun te ajuta sa functionezi perfect pe durata zilei… sau macar pana la masa de pranz. Doar se numeste „masa regelui”.
Mai mult, pentru ca in ziua de azi suntem invatati sa credem doar in dovezi stiintifice, e bine sa stiti ca multe studii au fost dedicate importantei micului dejun in mentinerea sanatatii. Astfel, s-a observat ca persoanele care mananca dimineata isi mentin mai usor indicele de masa corporala (IMC) in limite apropiate de normal. Mai mult, cei care incearca sa slabeasca si, deseori, sar peste micul dejun tocmai in acest scop, au sanse mici de a-si mentine scaderea in greutate pe termen lung. Insa faptul ca micul dejun este o masa importanta nu reprezinta o scuza pentru a manca in nestire o cantitate uriasa de calorii.
Micul dejun = proteine, vitamine si minerale
Daca nu uitati de aceasta masa importanta, aveti o probabilitate mai mare de a va satisface necesarul de nutrienti, mai ales cand vine vorba despre proteine, vitamine si minerale. Si pentru ca a venit vorba despre proteine, acestea sunt elemente structurale si functionale prin excelenta si avem tot interesul sa le consumam intr-o cantitate corespunzatoare. Doar ca s-a demonstrat ca organismul nu poate absorbi si folosi cantitati foarte mari de proteine, administrate la doua mese sau doar la una singura.
De aceea, distribuirea armonioasa a proteinelor la trei mese maximizeaza efectele pozitive ale acestora. Se recomanda ca la masa de dimineata sa se incerce consumul a aproximativ 20 de grame de proteine. Necesarul poate varia insa foarte mult, mai ales in functie de volumul de muschi al persoanei respective.
Micul dejun: este sau nu cea mai importanta masa?
Tine colesterolul „rau” la distanta
Studiile au aratat si faptul ca oamenii care nu sar peste micul dejun au un consum de legume si fructe adecvat, atingand frecvent necesarul de minimum cinci portii pe zi. Un studiu recent a dovedit ca cei care nu mananca dimineata au risc mai mare de a dezvolta mai tarziu in viata placi de aterom in vase si, deci, de a suferi de boli grave: cardiopatie ischemica, infarct de miocard, accidente vasculare cerebrale.
Sfatul specialistului
Desigur, micul dejun nu este o metoda infailibila de a ne proteja de toate bolile. Dar nutritia adecvata, mentinerea greutatii corporale normale, aportul corespunzator de nutrienti joaca un rol major in profilaxia bolilor cronice. Si toate aceste deziderate pot fi atinse si prin „efortul” de a manca dimineata. Este evident ca lipsa micului dejun va duce la o senzatie de foame devoranta dupa orele 10:00-11:00, iar consecinta simpla va fi ingestia unei gustari deseori nesanatoase.
Idei pentru un mic dejun rapid, sanatos si delicios
Cand ne este foame, e mai greu sa facem alegeri sanatoase, iar oferta de alimente procesate, plina de calorii, grasimi si zahar este foarte generoasa. Micul dejun este si o conditie pentru buna functionare a sistemului nervos central pe parcursul intregii dimineti. Studiile care s-au concentrat pe acest aspect au confirmat-o. Copiii care mananca dimineata au performante scolare mai bune. Iar functiile cognitive ale adultului sunt, de asemenea, influentate in sens pozitiv.