Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Rozaceea: sfaturi pentru a preveni puseele

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
27 noiembrie 2017
Share
Rozaceea: sfaturi pentru a preveni puseele

Rozaceea este o dermatita cronica a fetei, cu debut tardiv in general, fiind o cauza frecventa de „acnee” a adultului. Desi afecteaza ambele sexe,tinde sa fie mai frecventa la femei, dar mai severa la barbati. Caucazienii sunt cel mai des afectati, in special cei cu descendenta celtica sau nord-europeana.

Printre primele semne ale rozaceei poate fi inrosirea puternica a fetei (eritem) din cauza efortului fizic sau cand consumati alimente fierbinti, picante sau alcool. In timp, se pot adauga eruptii acneiforme (cosuri) care, insa, spre deosebire de acneea juvenila, nu asociaza puncte negre (comedoane). Totodata, eritemul capata un caracter permanent, asociind si telangiectazii (vase dilatate), mai ales la nivelul nasului si pometilor.

Exista, de asemenea, posibilitatea afectarii oculare („rozaceea oculara”), care se manifesta prin iritatie locala, eritem, blefarita, prurit, senzatie de arsura. Cu timpul, glandele sebacee de la nivelul tegumentului facial sufera un proces de hipertrofie, aparand aspectul inestetic de mici papule galbui (hiperplazii sebacee), dar si modificari ale conformatiei nasului (rinofima sau „nasul capsuna”), urechilor, barbiei.

Cauze ale esecului terapeutic

Uneori, rozaceea poate coexista cu dermatita seboreica. In acest caz, tratamentul local trebuie adaptat pentru a acoperi ambele patologii. Produsele aplicate contin substante active eficiente, dar au o galenica inadecvata pentru tipul de piele tratat. Cel sau cea afectata lucreaza intr-un mediu ce expune la factori declansatori − de exemplu, extreme termice, expunere importanta la soare etc. Necunoasterea evolutiei cronice si oscilante a rozaceei (dupa obtinerea unei prime remisiuni, este oprit orice tratament, pacientul considerandu-se vindecat) poate fi o alta cauza a esecului terapeutic.

Sfaturi pentru o piele mereu tanara si sanatoasa

Rozaceea: sfaturi pentru a preveni puseele

Cum putem preveni puseele de rozacee?

Numeroase produse cosmetice bine tolerate de pielea normala nu sunt deloc suportate de o persoana cu rozacee, din cauza componentelor iritante (acid glicolic, acid salicilic, alcool etc.). Chiar si produsele naturale pot irita pielea sensibila cuperozica − de exemplu, uleiul de rozmarin sau de arbore de ceai. Chiar daca „sunt doar plante, 100% natural”, nu inseamna ca nu putem reactiona la anumite componente. Iata cateva reguli care, respectate, va ajuta sa va bucurati de o perioada mai lunga de remisiune:

  • Alegeti intotdeauna concentratiile mai reduse si incepeti cu aplicatii mai putin frecvente. De asemenea, incercati produse noi, in special in perioadele de acalmie, cand rozaceea „nu-si face prea tare de cap”.
  • Folositi zilnic un produs bland de curatare a tenului si o crema hidratanta calmanta din game special concepute pentru pielea sensibila, cuperozica. Evitati servetelele demachiante care nu necesita clatirea fetei si, in general, produsele care lasa reziduuri chimice potential iritante pe suprafata pielii.
  • In puseele importante pot fi necesare aplicarea unei creme/gel/lotiuni medicament si chiar o cura de antibiotice, din categoria tetraciclinelor.
  • Intre pusee, este important sa aveti intotdeauna la indemana un produs ce contine ingrediente calmante si decongestionante (acid hialuronic, cofeina, extracte vegetale bogate in polifenoli, ginseng etc.).
  • Fotoprotectia este importanta, soarele fiind printre factorii agravanti ai rozaceei: alegeti un produs solar cu filtre minerale, riscul de reactii alergice fiind mai redus. Important! Produsul solar trebuie sa fie ultimul aplicat (dupa crema hidratanta si calmanta)!
  • Evitati aplicarea de corticoizi topici, deoarece acestia agraveaza evolutia rozaceei pe termen lung.
  • Incercati sa eliminati factorii agravanti de exemplu, anumite alimente sau bauturi calde, expunerea la soare, cosmeticele iritante, gomajul sau alte tratamente cosmetice agresive.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.