Revista care te menține sănătos

Nutriție

Rosu sau galben, pepenele reduce surplusul de sodiu

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
31 august 2023
Share
Rosu sau galben, pepenele reduce surplusul de sodiu

Atat pepenele galben, cat si cel rosu sunt fructe foarte gustoase si aromate, cu efecte racoritoare excelente. In acelasi timp, pepenele este un aliment-medicament, cu multiple indicatii terapeutice, folosit cu succes in medicina si cosmetica.

Este important de stiut faptul ca pepenii contin foarte putin sodiu si cantitati insemnate de potasiu. Din acest motiv este indicat in reducerea surplusului de sodiu din organism, avand efecte benefice asupra inimii, dar si a sistemului imunitar. In cazul pepenelui galben, actiunea benefica se datoreaza compozitiei sale bogate: contine apa (88,5%), albumine, glucide, fibre alimentare, acizi organici liberi, minerale (potasiu, fier, magneziu, fosfor, calciu), vitamine (A, B, C, PP, acid folic). Pepenele rosu contine si el aproximativ 95% apa, zaharuri naturale, enzime, acizi organici, licopina (substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Pepenele galben este vitalizant si detoxifiant

Pepenele galben are multiple beneficii si actiuni terapeutice:

  • Imbunatateste sistemul imunitar;
  • Diminueaza senzatia de foame, avand totodata efect vitalizant, energizant, detoxifiant, diuretic-depurativ, recomandat in obezitate, constipatie, afectiuni renale, hemoroizi, guta, reumatism.
  • Extern este utilizat pentru ingrijirea tenului.
  • De asemenea, pepenele galben reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor coronariene si hipertensiunii.

Poate fi cosumat de persoanele sanatoase ca un fruct de sezon apetisant, cu efect rapid de calmare a setei, dar si pentru detoxifiere. Persoanele cu diferite afectiuni pot face cure cu pepene galben de 2-3 saptamani. De altfel, pepenele galben poate fi mancat in stare naturala, ca atare, sau sub forma de salate, gem, serbet, inghetata sau dulceata. Poate fi consumat si sub forma de suc proaspat, cu efect revigorant si revitalizant. In timpul curelor se beau 3-6 cani pe zi din acest nectar.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

Pepene galben la micul dejun

Cura cu pepene galben presupune consumul a 1-3 kg de pepene galben, timp de 3-4 zile, dimineata, pe stomacul gol, ca mic dejun, sau pe tot parcursul zilei, in functie de toleranta individuala. Totodata, cateva felii inainte de fiecare masa sunt bine-venite, dar nu ca desert.

Curele cu pepene galben pot fi efectuate in caz de anemii si perioade de convalescenta. Astfel, se beau 3 cani de nectar pe zi. In constipatie si obezitate, se mananca dimineata, pe stomacul gol, 1-2 kilograme de pepene galben. Pentru a potoli senzatia de foame, este indicat consumul a 2-3 felii inainte de masa.

Avand efect diuretic-depurativ, pepenele galben este util impotriva dermatitelor alergice si infectioase. Se face o cura cu pepene galben de 10-12 de zile, timp in care sunt eliminate din dieta carnea, grasimile si alimentele sintetice sau conservate.

Cura cu pepene galben este contraindicata persoanelor cu diabet, enterite, dispepsii. Aveti grija ca pepenele sa fie bine copt, altfel provoaca diaree si indigestii!

Cura de 10 zile cu pepene rosu

Gratie compozitiei, pepenele rosu are efect diuretic, fiind indicat in afectiuni ale aparatului reno-urinar, afectiuni reumtismale, guta. De asemenea, creste imunitatea organsimului si are rol reglator hormonal.
Se poate face o cura cu pepene rosu de minimum 10 zile, in fiecare luna. Se consuma la toate cele trei mese, ultima fiind inainte de ora 19.00. Intre mese, este bine sa se bea 1-1,5 litri de lichide (apa plata cu/fara lamaie, ceaiuri, sucuri naturale). Cura se poate realiza cu miez bine copt, dulce (se consuma in jur de 2-3 kg/zi), sau sub forma de suc proaspat, consumat in maximum 15 minute.

pepenele

Pepenele rosu, benefic in afectiuni renale, guta, litiaza biliara

Cura cu pepene rosu se poate face in caz de afectiuni renale, infectii sau litiaza renala. In ultimul caz se creste cantitatea de pepene si se asociaza un tratament cu plante ce ajuta la sfaramarea pietrelor. Acesta se administreaza cu cateva zile inainte de consumarea pepenelui si se continua in ultimele zile de tratament (cu mesteacan, merisor, ienupar). Pepenele rosu este recomandat ca adjuvant in reumatism si guta (10-20 de zile de cura).

In caz de litiaza biliara, cura cu pepene rosu consta in seminte uscate si macinate de pepene rosu. Se ia cate 1 lingurita din acest praf in fiecare dimineata, amestecat cu 1 lingura de ulei de masline, 10 zile consecutiv, pe stomacul gol. Se sta culcat pe partea dreapta, timp de 10 minute. Tratamentul dureaza 3 luni. In caz de constipatie, se va consuma pepenele, toata portia, in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Dupa, 3-4 ore nu se mananca nimic.

Pentru slabit, pepenele rosu este foarte util, gratie efectului diuretic-depurativ. Valoarea nutritiva a acestuia este aproape nula.

Inainte de a incepe o cura cu pepene pentru eliminarea pietrelor la rinichi sau bila, este bine sa consultati medicul. Acesta, in functie de dimensiunea, compozitia si pozitia calculilor, va indica sau nu acest tratament.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.