Rosiile sunt alimente foarte nutritive, cu numeroase beneficii pentru toate sistemele organismului. Acestea aduc beneficii importante inimii, pielii si intervin in scaderea ponderala. O singura rosie pe zi poate oferi aproximativ jumatate din necesarul de vitamina C.
Vitamina C este un antioxidant natural ce previne aparitia cancerului. In plus, contine si vitamina A, potasiu si fier. Potasiul joaca un rol important in mentinerea sanatatii sistemului nervos, iar fierul este esential pentru mentinerea circulatiei normale a sangelui. Vitamina K, esentiala pentru coagularea sangelui si controlul sangerarii, se gaseste, de asemenea, in compozitia rosiilor. Iata care sunt beneficiile rosiilor pentru sanatate.
Lupta impotriva cancerului
Rosiile contin o cantitate generoasa de licopen, antioxidant ce elimina radicalii liberi, substante nocive ce intervin in aparitia cancerului. Licopenul protejeaza impotriva cancerului de prostata, cervical, de stomac si rect, precum si cancerul faringelui si al esofagului. Mai mult, acestea intervin si in prevenirea cancerului de san si oral.
Protejeaza inima
Licopenul din rosii protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. Un consum regulat de rosii poate scadea LDL-colesterolul („rau”) si trigliceridele. Aceste lipide influenteaza in mod direct sanatatea inimii, iar mentinerea acestora la o valoare normala este esentiala pentru a evita depozitarea la nivelul arterelor.
Inhiba efectele fumatului
Acidul coumaric si cel clorogenic din rosii lupta impotriva nitrozaminelor, substante carcinogene gasite in fumul de tigara. Vitamina A continuta poate, de asemenea, sa reduca efectele fumatului si sa impiedice aparitia cancerului pulmonar.
Mentin sanatatea ochilor
Vitamina A din rosii imbunatateste vederea si previne degenerescenta maculara legata de varsta si orbirea nocturna. Vitamina A este un antioxidant puternic necesar vederii, iar lipsa acesteia poate duce la scaderea acuitatii vizuale.
Imbunatatesc digestia
Rosiile mentin sistemul digestiv sanatos atat prin prevenirea constipatiei, cat si a diareii. Mai mult, acestea previn aparitia icterului si inlatura toxinele din corp. Rosiile sunt bogate si in fibre, ce previn constipatia. Consumul de fibre imbunatateste sanatatea digestiva si previne aparitia cancerului colorectal.
Putem preveni cancerul de colon? Da, prin alimentatie
Scad tensiunea arteriala
Consumul regulat de rosii scade riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, datorita continutului mare de potasiu. Potasiul este un vasodilatator ce reduce tensiunea in vasele de sange si artere si regleaza tensiunea la acest nivel.
Mentin pielea sanatoasa
Rosiile ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, oaselor, parului si a pielii. Sucul de rosii vindeca si arsurile solare, iar consumul acestora in stare cruda protejeaza pielea impotriva razelor UV.
De ce recidiveaza infectiile urinare?
Previn infectiile urinare
Rosiile reduc recurenta infectiilor urinare, precum si a cancerului de vezica urinara. Acest lucru se datoreaza in special continutului mare de apa din rosii, actionand ca un diuretic. Acest lucru favorizeaza eliminarea apei in exces, a sarii, acidului uric si a unelor grasimi.
Benefice pentru sarcina
Acidul folic este o forma sintetica a folatului. Se poate gasi sub forma de suplimente alimentare, insa si in anumite alimente, precum rosiile.
Doza adecvata de folati este esentiala inainte si in timpul sarcinii pentru a proteja impotriva defectelor de tub neural la bebelusi. Este recomandat ca orice femeie insarcinata sau care planuieste sa devina mama in viitorul apropiat sa consume cat mai multe rosii.