Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcata pe data de 28 iulie, Alianta Mondiala a Hepatitei, cu sprijinul GlaxoSmithKline, trage un semnal de alarma in ceea ce priveste hepatita B, o problema importanta de sanatate publica ce poate evolua deseori catre cancer hepatic, ciroza hepatica etc.
In anul 2011, la nivelul tarii noastre au fost descoperite 2 cazuri de hepatita B la 100.000 de locuitori si 11,6 cazuri de hepatita A la 100.000 de locuitori. In anul 2012, se pare ca cele mai multe cazuri de hepatita acuta au fost inregistrate in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, aproximativ 27%. Ingrijorator este faptul ca Romania se afla pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste numarul de persoane infectate cu virusul hepatitic B.
In timp ce hepatita acuta cu virus A poate fi contractata pe cale digestiva, maini murdare si asa mai departe, virusul hepatitic B se poate transmite de la mama la copil, prin contact sexual, tatuaje si prin utilizarea la comun a acelor de seringa. Din pacate, exista posibilitatea ca hepatita B sa fie lipsita de simptome, de aceea se mai numeste si „ucigasul tacut”.
La nivel mondial, peste 240 de milioane de oameni sufera de infectie cronica. Calatoriile reprezinta o alta cauza a contractarii acestui virus, asa ca, pentru a va proteja, trebuie sa va informati si sa consultati medicul pentru a afla daca inaintea unei calatorii este bine sa va vaccinati. Deviza din acest an a Zilei Mondiale a Hepatitei a fost „Nu vezi nimic rau, Nu auzi nimic rau, Nu vorbesti nimic rau”, referindu-se la faptul ca hepatita este o boala ignorata la nivel mondial.
Ruxandra Raica