Somnolenta si problemele legate de somn determina 20% dintre accidentele rutiere, ducand la catastrofe majore industriale si de trafic in ultimii ani. Pornind de la aceste statistici nefericite, un ordin al Ministerului Transporturilor de la sfarsitul anului trecut arata ca persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn sever netratat nu sunt apte de condus vehicule.
„In populatia generala, problemele de somn sunt reprezentate de somnul prea scurt si deficitul de somn, dar si existenta unor boli nediagnosticate sau ignorate, precum insomnia, sindromul de apnee, hipersomnia si administrarea unor anumite medicamente”, a declarat dr. Oana Deleanu, presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Potrivit studiului „Wake up bus”, efectuat online, din 19 tari participante Romania s-a situat pe locul 10 ca frecventa a adormirii la volan, dar pe locul 5 ca numar de accidente la volan cauzate de somnolenta. „Dintre accidentele rutiere astfel provocate, 44% s-au produs in timpul orelor de serviciu, toti soferii implicati fiind constienti ca, din diferite motive, nu s-au odihnit suficient in noaptea anterioara. Iar dintre barbatii respondenti la chestionar (chiar si in absenta somnolentei sau a accidentelor rutiere), peste 60% prezentau risc intermediar sau mai mare de a suferi de sindrom de apnee in somn”, a mai amintit dr. Oana Deleanu.
Cristina Ionescu