-
Vitaminele, compusi chimici cu structuri diverse, sunt esentiale in procesele celulare. Atat lipsa lor din organism, cat si excesul, pot duce la tulburari metabolice cu declansarea unor afectiuni grave. Vitamina D face parte dintr-un grup de prohormoni, solubili in grasimi, si este responsabila de absorbtia si metabolismul calciului si fosforului.
Cum se produce vitamina D?
Sinteza acestei vitamine se produce la nivelul pielii (in epiderm), dintr-un precursor (7-dehidrocolesterol), rezultand vitamina D3 (cholecalciferol). Acest proces are loc sub actiunea razelor ultraviolete (UV) B, cand indicele UV este mai mare decat 3, in regiunile temperate, in special primavara si vara. Foarte rar in regiunile arctice, iar la tropice, zilnic.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Vitamina D se sintetizeaza cel mai bine prin expunerea la soare
Cantitatea de vitamina D rezultata in aceste conditii depinde foarte mult de timpul de expunere si este important sa stim ca se degradeaza la fel de rapid cum se produce. Pentru a sintetiza o cantitate optima de vitamina D, un adult are nevoie de o expunere la soare a fetei, bratelor, toracelui de 10-15 minute pe zi, cel putin 2 zile pe saptamana. Atentie insa la diferenta dintre expunerea moderata la soare pentru stimularea productiei de vitamina D si expunerea necontrolata la orele amiezii! Expunerea in exces la radiatiile UV, odata cu producerea arsurilor cutanate repetate, creste, implicit, si riscul de a dezvolta cancer de piele!
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Alte surse de vitamina D: pestele, ciupercile, branzeturile
In afara procesului biochimic de sinteza datorat expunerii la UV, exista si alte resurse de vitamina D, cum ar fi o serie de alimente sau suplimente nutritive, utile in special persoanelor care nu se expun la soare si celor din regiuni cu climat rece (tarile nordice). Dintre alimentele bogate atat in vitamina D3, cat si in vitamina D2 (ergocalciferol), sunt importante de mentionat pestele (in special somonul, tonul si macroul), uleiul din ficat de peste, ciupercile, ficatul de vita, branzeturile si galbenusul.
De asemenea, in ideea combaterii carentei de vitamina D si, implicit, a rahitismului, recomandate sunt urmatoarele alimente: laptele si produsele lactate, cerealele, painea, pastele, margarina si uleiul.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Ce functii indeplineste vitamina D in organism?
Vitamina D activa in organism, sub forma calcitriolului rezultat in urma unor procese chimice din vitamina D3, favorizeaza mineralizarea oaselor, prin facilitarea absorbtiei calciului si fosforului din intestin si a reabsorbtiei in rinichi. Totodata, stimuleaza cresterea si remodelarea osoasa, previne tetania hipocalcemica, dar ia parte si la modularea functiei neuromusculare, reglarea sistemului imunitar. De altfel, vitamina D diminueaza procesele inflamatorii si influenteaza activitatea unor gene reglatoare ale proliferarii si diferentierii celulare.
Conform unor studii realizate in cazul copiilor de Universitatea Harvard, Anglia, vitamina D poate reduce severitatea si frecventa simptomatologiei si a numarului de spitalizari la pacientii cu astm. Alte studii au demonstrat ca nivelul optim de vitamina D in organism reduce riscul aparitiei artritei reumatoide la femei si mentine optime functiile neurologice.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Care este doza recomandata de vitamina D?
Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa administreze bebelusilor alaptati partial sau exclusiv la san suplimente de 400 UI (unitati internationale) de vitamina D zilnic, imediat dupa nastere. Indicat copiilor hraniti artificial este consumul a minimum 1 l de lapte fortificat cu vitamina D. Copiii si adolescentii ar trebui sa consume zilnic 400 UI de vitamina D din lapte fortificat sau suplimente nutritive, conform aceleiasi recomandari.
Pentru adultii pana in 50 de ani, cantitatea optima este de 200 UI pe zi
Pentru adultii pana in 50 de ani, o cantitate de 200 UI vitamina D pe zi este optima. Dupa aceasta varsta, ar trebui crescuta doza la 400 UI/zi. Stiind ca vitamina D si calciul au efecte sinergice, cercetatorii considera extrem de important ca necesarul zilnic de calciu al unui adult sa fie de 600-800 mg/zi, iar pentru un copil pana in 10 ani, aportul de calciu cumulat din alimentatie si suplimente sa se apropie de 1000 mg/zi.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Testarea sangvina ar trebui facuta toamna sau iarna
Testarea sangvina a cantitatii de vitamina D ar trebui realizata, de preferat, toamna sau iarna, cand nivelul circulant este cel mai scazut. In anotimpul insorit, valorile sunt de cele mai multe ori fals crescute. Majoritatea expertilor au ajuns la concluzia ca valoarea optima a vitaminei D circulante (25-OH vitamina D) este 90-100 nmol/L sau 35-40 ng/ml.
Carenta de vitamina D
Deficitul de vitamina D din organism poate atinge valori semnificative fie din cauza expunerii inadecvate la soare, fie aportul din alimentatie este extrem de redus sau exista tulburari de absorbtie intestinala, disfunctii hepatice sau renale. Astfel, pot aparea o serie de tulburari inca din copilarie sau chiar in viata adulta tarzie, avand consecinte asupra starii de sanatate.
Lipsa vitaminei D poate fi responsabila de aparitia unor tumori
Literatura de specialitate mai face referire la o serie de alte afectiuni care pot fi influentate de carenta vitaminei D. Cateva studii prezinta date referitoare la stimularea celulelor imunitare cu rol in apararea organismului impotriva infectiilor sub influenta vitaminei D. Alte cercetari au corelat nivelul scazut de vitamina D din anotimpul rece cu frecventa crescuta a imbolnavirilor de gripa. Altele coreleaza chiar activitatea receptorilor celulari pentru vitamina D si polimorfismul acestora, cu riscul de a dezvolta tumori.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Rahitismul, afectiune cauzata de lipsa calciului, fosforului si vitaminei D
Aceasta afectiune apare atat din cauza carentei de calciu, fosfor, cat si a lipsei de vitamina D, efectul fiind mineralizarea defectuoasa a oaselor lungi in perioada de formare si crestere a copilului. Oaselor le lipseste duritatea si devin distorsionate, prezentand curburi anormale.
Afectiunea este extrem de raspandita si in zilele noastre, in special in tarile sarace din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu, precum si la persoane cu anumite afectiuni genetice. La adult, pierderea masei minerale osoase (in special pierderea calciului), din cauza lipsei de vitamina D se numeste osteomalacie si este insotita, de obicei, de dureri musculare cronice, slabiciune musculara si fragilitate osoasa.
Cauzele aparitiei rahitismului au fost descoperite abia in anul 1920
Rahitismul a fost descris inca din anul 1650 in literatura medicala, de Francis Glissen, insa cauza acestei afectiuni nu a fost cunoscuta pana la inceputul secolului XX. In anul 1920, un medic englez a descoperit vitamina D, incercand sa trateze caini bolnavi de rahitism cu ulei de peste. Astfel, din 1930, in tarile vest-europene si in SUA, laptele a fost suplimentat cu vitamina D, in scopul combaterii rahitismului care reprezenta o problema majora de sanatate in acea prima parte a secolului.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Atentie la supradozajul cu vitamina D!
La adultul sanatos, un aport de 50.000 UI pe zi, pentru o perioada de cateva luni, va duce la toxicitate, iar persoanele cu anumite afectiuni vor dezvolta mai usor hipercalcemie. Dintre manifestarile hipervitaminozei D importante sunt anorexia, senzatia de greata si voma, frecvent urmate de poliurie (emisia unei cantitati mari de urina diluata), senzatia de sete, slabiciune, nervozitate si prurit. In cazurile severe, se poate ajunge la insuficienta renala. Tratamentul consta in intreruperea imediata a administrarii oricarui supliment cu vitamina D si restrictia consumului de alimente bogate in calciu.
Hipercalcemia secundara hipervitaminozei D la femeile insarcinate poate avea repercusiuni asupra fatului pana la retard mental si deformari faciale. De aceea, femeile gravide ar trebui sa consulte medicul inainte de a apela la suplimente cu vitamina D.Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Vitamine și minerale
Rolul vitaminei D in organism
8 iulie 2024
Articole din aceeasi categorie