Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Riscurile infectiei cu chlamydia asupra sarcinii

1 ianuarie 2008
Share

Perioada de sarcina este un moment care necesita un plus de atentie pentru ca responsabilitatea se extinde si asupra copilului. Exista astfel afectiuni care, aparute la mama, se pot rasfrange negativ si asupra fatului. Infectia cu chlamydia face parte din aceasta categorie, ea putand duce la probleme in mentinerea sarcinii si chiar la diverse afectiuni post nastere aparute la nou nascut.

Infectia cu Chlamydia Trachomatis este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala la femeile de varsta reproductiva. Se transmite prin doua cai:
Orizontala: contact sexual neprotejat; Verticala: de la mama la fat, in timpul pasajului acestuia prin vagin la nastere.
Se pare ca 3% din populatia adulta cu varste intre 18-35 ani este infectata cu Chlamydia. La femei nu exista simptomatologie in 70-80 % din cazuri. De aceea testele de screening sunt foarte importante.

Simptomele infectiei cu Chlamydia

Simptomele infectiei cu Chlamydia sunt reprezentatea de:

– Durere si sangerare la contactul sexual;

– Sangerare intermenstruala;

– Dureri in etajul abdominal inferior;

– Senzatie de arsura la urinare;

– Aparitia unei secretii vaginale mucopurulente.

Ca si in cazul femeilor, nu toti barbatii infectati prezinta simptomatologie. Se estimeaza ca 25-50 % dintre cei afectati nu prezinta semne ale bolii. Totusi in cazurile in care se manifesta pot aparea: durere si senzatie de arsura la urinat, secretie uretrala mucoasa sau mucopurulenta, inflamatie testiculara. Apar astfel: uretrita, epididimita, prostatita, pe termen lung sterilitate.

Factori de risc pentru infectia cu Chlamydia

Infectia cu Chlamydia este frecvent intalnita in sarcina, incidenta sa depinzand de caracteristicile demografice ale populatiei. Aceasta este clar una din cauzele cele mai frecvent implicate in aparitia sarcinii extrauterine.

Factorii de risc pentru infectia cu Chlamidia Trachomatis la gravida sunt:
Varsta mai mica de 25 ani; Prezenta sau antecedente de boli cu transmitere sexuala; Parteneri sexuali multipli; Partener sexual nou in ultimele 3 luni.

 

Cum afecteaza infectia cu Chlamydia perioada de sarcina?

Unele studii arata ca infectia netratata creste riscul de nastere prematura, ruptura prematura a membranelor si mortalitate perinatala. Este controversata implicarea Chlamydiei in avorturile de prim trimestru – primele 13 saptamani de sarcina.

S-a descris aparitia endometritei postpartum, la 2-3 saptamani dupa nastere, al carei agent etiologic este Chlamydia, manifestata prin: sangerare vaginala, subfebrilitate, dureri in etajul abdominal inferior, sensibilitate la palparea uterului.

Influenta chlamidiozei asupra fatului

Exista un risc de 30-50% de transmitere verticala de la mama la fat in cazul mamelor care nasc pe cale vaginala.

Complicatiile ce apar prin infectarea nou-nascutului:

Conjunctivita. Chlamydia este cea mai frecventa cauza de patologie oculara de etiologie infectioasa la nou-nascut. Apare intre zilele 5 – 12 de viata. Se trateaza cu antibiotic timp de 10-14 zile. Se intalneste la aproape 50% din copiii nascuti din mame infectate.

Pneumonia. C. Trachomatis este o cauza relativ frecventa de pneumonie afebrila la sugarii de 1-3 luni, 25% din copiii nascuti de mame infectate dezvoltand aceasta afectiune.

 

Diagnosticul chlamidiozei la gravida

Identificarea si tratamentul gravidelor infectate poate preveni nasterea prematura, infectiile neonatale. Screening-ul (testarea pentru Chlamydia) este obligatoriu in primul trimestru de sarcina. La femeile gravide din categoriile de risc crescut – femei mai tinere de 25 ani si cu parteneri sexuali multipli – se recomanda retestarea in trimestrul III de sarcina.

Testele de diagnostic cuprind:
– depistarea antigenului Chlamydia in secretia vaginala;

– detectarea ADN-ului bacterian prin tehnici de biologie moleculara – metoda care necesita un efort financiar semnificativ;

– determinari serologice (din sangele periferic) de anticorpi anti-Chlamydia – Imunoglobuline G, M, A.

 

Tratamentul Chlamydiei in sarcina

Exista antibiotice care pot fi administrate fara risc in sarcina. Tratamentul de utilizat in sarcina este prescris numai de catre medic. Este contraindicata utilizarea antibioticelor din clasa tetraciclinelor datorita afectarii coloratiei dentare fetale chiar daca acestea au cea mai mare activitate impotriva Chlamydiei Trachomatis. Exista riscul de 5-10 % de esec al tratamentului, de aceea se recomanda repetarea testarii la 3 sapatamani dupa terminarea tratamentului.
Pacientele infectate cu Chlamydia trebuie investigate si pentru prezenta concomitenta a altor infectii cu transmitere sexuala. Partenerii acestora trebuie deasemenea tratatI, iar in timpul tratamentului se recomanda abstinenta sexuala.

Dr. Ruxandra Albu
Medic Rezident Obstetrica-Ginecologie
Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti

Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre INFECŢIA CU CHLAMYDIA pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.