Revista care te menține sănătos

Wellness club

Riscurile diagnosticului online

21 mai 2024
Share

Aveti o durere ciudata sau o stare care va nelinisteste? Cu toate informatiile care ne stau astazi la dispozitie si care se afla la doar un click distanta, foarte multi oameni incearca sa caute pe internet si sa afle ceea ce este in neregula cu ei. Un nou studiu in domeniu arata ca diagnosticul pus cu ajutorul informatiilor gasite pe internet este, de cele mai multe ori, gresit.

De asemenea, cercetarea sugereaza ca oamenii au tendinta de a crede ca simptomele pe care le prezinta sunt mult mai grave decat in realitate, ceea ce nu se intampla cand vine vorba de cei din jur.

 

Internetul – sursa de panica

Intr-o serie de cinci experimente, cercetatorii au oferit unui numar de 250 de studenti informatii despre boli precum HIV, osteoporoza sau cancer de san, dar si despre raceala. Apoi, studentii au fost testati, au fost intrebati ceea ce stiau despre aceasta conditie, au fost rugati sa-si imagineze ca ar avea cateva simptome precum tuse, febra, dureri de cap, iar la sfarsit au fost intrebati daca ar avea o raceala obisnuita sau H1N1. Aceiasi studenti au fost rugati, de asemenea, sa puna un diagnostic ipotetic si altor persoane cu aceleasi simptome. Potrivit cercetatorilor, atunci cand se gandesc la propriile simptome, oamenii au tendinta sa creada ca sunt mult mai bolnavi decat sunt in realitate, insa daca sunt intrebati despre alte persoane, lucrurile stau cu totul diferit.

 

Ce este „distanta psihologica”?

Expertii au incercat sa explice fenomenul cu ajutorul conceptului numit „distanta psihologica”. Atunci cand va ganditi la o alta persoana, nu luati in calcul detaliile, ci va ganditi la informatiile generale si nu la cele specifice fiecarui individ. Acest tip de gandire poate avea insa efecte negative, cauzand anxietate inutila, si asta deoarece oamenii regasesc propriile simptome in ceea ce citesc pe internet, iar atunci cand au acces la foarte multe informatii nefiltrate si nu au experienta in domeniu, nu stiu cum sa prioritizeze.

 

De exemplu, daca un tanar a baut apa minerala carbogazificata foarte rece si apoi are o durere in piept si cauta pe internet, va crede ca simptomele pe care le prezinta sunt asemanatoare acelora unui atac de cord. Insa, astfel de informatii gasite online nu iau in calcul factori vitali, precum varsta sau istoricul medical. Durerea in piept la o persoana de 25 de ani este diferita fata de cea a unei persoane de 55 de ani. Atunci cand aveti probleme, indicat este sa consultati un medic specialist.

 

Diagnosticarea si tratarea copiilor folosindu-va de internet este un lucru total gresit, deoarece acest lucru poate duce la intarzierea confirmarii bolii reale si a tratarii acesteia. Internetul este intr-adevar o sursa de panica, iar avertizarile postate pe forumuri nu fac decat sa va impacienteze, asa ca trebuie sa tineti cont ca o persoana este unica si reactioneaza diferit la anumite simptome si tratamente. De foarte multe ori, informatiile gasite pe internet sunt generale, uneori pot fi gresite si doar medicii stiu sa faca diferenta intre ce este adevarat si ce ar putea fi pus la indoiala.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.