Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Riscurile angorjarii sanilor la mamici

15 decembrie 2015
Share

Venirea pe lume a unui bebelus reprezinta cea mai mare bucurie a unei femei. Alaptatul semnifica legatura stransa dintre mama si bebelus, fiind unica. Insa, uneori, alaptatul poate determina complicatii, una dintre acestea fiind angorjarea sanilor („furia laptelui”).

Angorjarea sanilor este umplerea excesiva a acestora cu lapte. Este cauzata, de cele mai multe ori, de o tulburare a dezechilibrului dintre rezerva de lapte si cerintele bebelusului. Sanii incep sa produca lapte pentru copil incepand din zilele 2-5 dupa nastere, dupa producerea colostrului. Cand incepe sa se acumuleze laptele, sanii pot fi calzi si grei. Insa, o parte dintre femei simt doar o usoara tumefiere, pe cand altele isi simt sanii mult mariti in volum. Angorjarea sanilor apare foarte frecvent in randul femeilor care alapteaza. Una din zece femei este afectata, de obicei in primele trei luni dupa nastere.

Care sunt cauzele angorjarii sanilor?

Dupa nastere, vasele sangvine si limfatice se dilata si se umplu, pentru a face fata alaptarii. Din cauza presiunii crescute, apare o acumulare de lichid la nivelul sanilor (edem). In plus, presiunea creste si mai mult din cauza umplerii canalelor galactofore cu lapte. Acest lucru are ca rezultat cresterea brusca a tensiunii de la nivelul sanilor. Unele femei au simptome mai usoare si pot suporta mai bine aceasta tensiune, in timp ce altele au simptome deranjante si opresc alaptarea.

Cauzele angorjarii sanilor includ:

  • Alaptarea tarzie a bebelusului;

  • Alaptarile de scurta durata, ce nu permit golirea sanilor de lapte. Acest fapt apare mai frecvent la mamele care alimenteaza bebelusul mixt, atat cu lapte matern, cat si cu formula de lapte;

  • Renuntarea brusca la alaptat.

Care sunt semnele angorjarii sanilor?

Semnele care indica prezenta angorjarii sanilor sunt reprezentate de:

  • Durerea, greutatea, fermitatea sanilor;

  • Pielea de la nivelul sanilor este intinsa, lucioasa, neteda si calda;

  • Febra sau subfebrilitati (38 de grade);

  • Noduli limfatici palpabili si sensibili la palpare la nivelul axilei;

  • Mamelonul poate fi mai plat, iar areola poate fi de o duritate mai crescuta din cauza presiunii.

Care sunt riscurile angorjarii sanilor?angorjare sani

Angorjarea sanilor nu este o afectiune in sine, dar poate avea riscuri si complicatii, dintre care:

  • Hranirea insuficienta a bebelusului. Cel mai mare risc in angorjare este faptul ca bebelusul nu primeste lapte suficient si, astfel, nu poate fi hranit corespunzator. In acest caz, este recomandata suplimentarea alimentatiei cu formula de lapte si/sau vizita la medic pentru a stabili cauzele si pentru a beneficia de sfaturi suplimentare.

  • Mastita. Bacteriile de la suprafata sanului pot patrunde in conductele de lapte prin mici fisuri aparute la suprafata mamelonului si se pot inmulti rapid in interior. Acest lucru poate cauza o infectie usoara sau mai grava. In afara de bacterii, infectia poate fi cauzata si de stationarea unei cantitati de lapte la nivelul ductelor din sani, conductele ce nu au fost golite complet sau destul de repede. Mastita determina aparitia febrei, insa, de obicei, nu depaseste 39 de grade si nu dureaza mai mult de 4-16 ore. De cele mai multe ori, mastita apare la un singur san.

Acestea doua se pot complica, la randul lor, cu malnutritia bebelusului si, respectiv, agravarea infectiei de la nivelul sanului.

Daca angorjarea este de severitate medie, punerea la san a bebelusului si suptul in sine pot detensiona sanii, prin incurajarea golirii lor. Insa, atunci cand aceasta este severa, este recomandat sa folositi pompa de san, sa aplicati comprese cu gheata, dar si caldute si sa apelati la medicamente antiinflamatoare. Daca simptomele sunt severe si aveti febra mare, este recomandat sa apelati la un medic.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.