Femeile care, dupa ce au nascut, intentioneaza sa alapteze, dar ajung ulterior in imposibilitatea de a face acest lucru, au un risc crescut de a face depresie post-natala, potrivit unui amplu studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Cambridge.
Studiul, publicat in revista Maternal and Child Health si la care au participat 13.998 de proaspete mame din sud-vestul Angliei, arata ca alaptarea poate reduce la jumatate riscul de depresie post-natala.
Beneficiile pentru sanatate ale alaptarii copilului sunt cunoscute de multa vreme, atat in cazul bebelusilor, cat si al mamelor, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda hranirea nou-nascutilor numai cu lapte matern in primele sase luni de viata.
Esecul matern
Riscul de depresie post-natala este si mai mare in randul femeilor care au vrut, dar nu au fost in masura sa alapteze. Intre posibilele explicatii pentru efectul benefic al alaptatului specialistii includ eliberarea de hormoni ai fericirii atunci cand laptele este produs de organism.
Dr. Maria Iacovou, unul dintre cercetatorii care au realizat studiul, considera ca factori sociali sau psihologici, cum ar fi sentimentul de „esec matern”, pot contribui de asemenea la depresia post-natala. Ea a atras totodata atentia ca imbunatatirea sanatatii mamei va ajuta copilul.
La randul sau, Rosemary Dodds, consilier la organizatia de caritate pentru parinti NCT, a declarat ca adesea mamele trec dupa nastere prin stari de presiune cum ar fi dureri, insomnie si anxietate, iar alaptarea le poate ajuta sa se relaxeze si le poate reduce stresul, astfel incat alaptarea ar putea juca un rol in si prevenirea problemelor de sanatate mentala.
Mircea Doaga
Sursa: bbc.co.uk