Potrivit unui recent studiu britanic, medicamentele care conțin statine, prescrise în mod curent pentru scăderea colesterolului, reduc cu 47% riscul de deces cauzat de COVID-19.
Studiul a analizat alte 12 cercetări referitoare la decesul pe fondul îmbolnăvirii de COVID-19, care vizau peste 110.000 pacienți, dintre care unii luau deja medicamente pe bază de statine înainte de a se infecta cu SARS-CoV-2, iar altora li s-au administrat după ce au fost internați în spital cu COVID-19. S-a constatat că, în cazul celor cărora li s-au administrat statine după internare, dar care încă se aflau într-un stadiu incipient al bolii, riscul de deces a scăzut cu 43%.
Această situație nu s-a demonstrat însă în cazul celor cu formă gravă de COVID-19, aflați deja în secțiile de terapie intensivă, dar nici în cazul celor care luau deja medicamente care conțin statine înainte de a se infecta cu noul coronavirus.
Efectul benefic al statinelor
Potrivit studiului, statinele pot preveni așa-numita „furtună de citokine”. Acest fenomen apare când organismul produce în abundență markeri inflamatori, numiți citokine, ca răspuns la virus – o reacție excesivă la infecție, având implicații majore pentru restul corpului. Practic, celulele imune încep să atace țesuturile sănătoase din organism, iar efortul cercetătorilor în a descoperi tratamente anti-COVID se concentrează și în a găsi medicamente care să oprească această „furtună de citokine”.
Alți cercetători au arătat că statinele, la fel ca alte medicamente pentru sănătatea cardiovasculară, implică receptori ACE2 – molecule aflate la suprafața celulelor, ce contribuie la reglarea tensiunii arteriale, dar care pot fi folosite și ca poartă de intrare a coronavirusului în celule. Prin urmare, medicamentele care interacționează cu ACE2 pot influența, de asemenea, progresia COVID-19.
Statinele sunt recomandate de medici în tratamentele pentru reducerea colesterolului „rău” din sânge – LDL-colesterolul. De asemenea, s-a dovedit că medicamentele pe bază de statine ajută la prevenirea evenimentelor cardiovasculare care pun viața în pericol, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Oamenii de știință care au realizat studiul au precizat că analiza lor a fost prima recenzie „riguroasă” a ceea ce s-a cercetat pe această temă până în prezent, dar încă nu a fost publicată într-un jurnal medical, fiind nevoie de cercetări suplimentare. Totuși, concluzia preliminară la care au ajuns cercetătorii este că „pacienții cărora li s-au administrat statine după diagnosticarea cu COVID-19 au avut un risc mai mic de mortalitate”.