Rinita alergica este o afectiune care “bucura” aproximativ 24% din populatia Romaniei. Principala problema este ca doar 1% dintre medici prescriu un tratament corect pentru rinita alergica. Asadar, ce trebuie sa stim cand vrem sa ne tratam de neplacutele simptome ale rinitei alergice?
In primul rand, este bine sa stabilim cand putem sa spunem ca suferim de rinita alergica si care este fenomenul ce sta la baza acestui disconfort. Rinita alergica este o reactie exagerata a sistemului imunitar la anumite particule transportate de aer si inhalate in organism. Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi si lupta impotriva acestor particule, asa cum ar lupta impotriva virusurilor si bacteriilor. Astfel, respiratia devine greoaie, secretiile nazale se accentueaza, ochii se inrosesc si lacrimeaza. Rinita alergica se agraveaza primavara si vara in prezenta polenului si a prafului din atmosfera.
Mergeti la medic pentru diagosticarea rinitei alergice
Este foarte important ca tratamentul rinitei sa nu se faca fara un diagnostic precis. Desigur, farmaciile vor elibera fara prescriptie diverse amelioratoare de simptome. Acest lucru este riscant, pentru ca nu putem identifica singuri alergenul care provoaca declansarea reactiei. Mai mult, unele infectii respiratorii pot avea aceleasi manifestari precum rinita alergica.
In prima faza a controlului medical exista inevitabil discutia cu pacientul, istoricul medical, apoi examinarea clinica. in primul rand, medicul trebuie sa stabileasca daca este vorba de o rinita alergica sezoniera sau de una perena. Daca nu exista complicatii, medicul poate prescrie un tratament fara a efectua testele. In cazul in care pacientul nu prezinta imbunatatiri, ci chiar agravari ale simptomelor, investigatiile cer mai multa seriozitate. Astfel, exista o serie de teste pentru diagnosticarea rinitei alergice:
- Teste cutanate. Se urmaresc reactiie alergice la nivelul pielii.
- Teste radioalergosorbent – din probe de sange se urmareste reactia la anumiti alergeni. Acest test este de obicei mai costisitor decat primul, iar rezultatele nu sunt imediate.
- Testul de citologie nazala. Se urmareste numarul de eozinofile (celule mobile ale sangelui, aflate in maduva osoasa) care este crescut la persoanele cu rinita alergica.
- Pentru a stabili daca nu exista si alte afectiuni cu simptome asemanatoare, se pot efectua teste suplimentare: teste imagistice (radiografiile, scanarile CT si IRM), rinoscopia sau endoscopia nazala, testele de clearance mucociliar (pentru verificarea miscarii cililor de la nivelul mucoasei), teste de provocare la stimulare nazala, rinomanometria (masoara fluxul de aer).
Tratamentul medicamentos al rinitei, in functie de gravitate
Un tratament pentru rinita alergica nu poate aduce vindecarea, dar poate reda pacientului confortul ameliorarii simptomelor. Tratamenul se recomanda de catre medicul alergolog, in functie de gravitatea simptomelor. Astfel, antihistaminicele orale (blocheaza eliberarea de histamina, o substanta ce provoaca simptomele alergice) se recomanda in formele usoare de rinita alergica si in tratamentul intermitent sau de scurta durata.
Pentru simptome alergice de severitate medie, cand tratamentul se impune pentru perioade mai indelungate, sunt folositi corticoizii topici (medicamente antiinflamatoare ce blocheaza reactia alergica). La pacienti cu simptome severe se foloseste combinatia dintre corticoizi intranazali si antihistaminice orale. La pacientii la care, in ciuda terapiei mai sus mentionate, simptomatologia nu se amelioreaza, pot fi utilizati corticoizi pe cale orala, in cure de scurta durata, si imunoterapie (injectarea unor doze progresive de substante alergene).
Interventiile chirurgicale sunt indicate in cazul unor anomalii anatomice ale foselor nazale – deviatie de sept nazal, polipi ai foselor nazale – sau pentru drenarea sinusurilor infectate.
Lumina, noua directie in tratamentul rinitei alergice
Exista o noua directie de cercetare in tratarea acestei forme de alergie respiratorie: lumina vizibila si razele ultraviolete. Cercetatorii de la Clinica ORL din Arad, impreuna cu cei de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Szeged, doresc sa puna la punct aceasta noua metoda ce se presupune a fi mai putin costisitoare si fara efecte negative.
Tratati rinita alergica pe litoral
O optiune pe care o ofera medicii in evitarea simptomelor rinitei alergice este evitarea alergenilor in camere cu aer conditionat. Daca vreti totusi sa va relaxati la sfarsit de saptamana, specialistii recomanda marea, desigur in anotimpurile calde. Aspectul cel mai important il reprezinta insusi aerul de pe litoral care este mai pur, mai putin poluat decat in alte zone. De purificarea aerului sunt reponsabile radiatiile ultraviolete care se afla in cantitate mare pe litoral si care au functia de a depozita la sol particulele de polen.
Un alt beneficiu al aerului de pe litoral il constituie aerosolii marini, care au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Aceasta iesire din mediul alergenic in mediul bogat in aerosoli aduce o reparare a tesuturilor, iar organismul ramane cu o crestere a secretiei de cortizol o perioada indelungata.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Stefan Patroi,
Medic alergolog, Clinica Medras, Ramnicu Valcea