Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Rinichi sanatosi in 8 pasi

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 mai 2022
Share
Rinichi sanatosi in 8 pasi

Rinichii sunt doua organe localizate in regiunea lombara, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Acestia au numeroase roluri in organism, insa cel mai important este reprezentat de filtrarea produsilor de excretie, apa in exces si alte impuritati din sange. Acesti produsi sunt depozitati la nivelul vezicii urinare, dupa care sunt eliminati prin urina.

In plus, rinichii regleaza pH-ul si nivelul potasiului din corp. De asemenea, produc hormoni legati de secretia interna si de metabolism, ajutand la reglarea tensiunii arteriale si la producerea globulelor rosii. Rinichii sunt responsabili si de activarea unei forme a vitaminei D, care ajuta organismul sa absoarba calciul pentru sanatatea oaselor si reglarea functiei musculare. Este extrem de important sa mentineti sanatatea functiei renale, deoarece declinul poate trece neobservat ani la rand, chiar daca organul functioneaza in continuare. Iata cum puteti mentine sanatatea rinichilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

1. Ramaneti activ

Exercitiile fizice regulate scad riscul de aparitie a bolii renale cronice si a hipertensiunii arteriale. Toate acestea sunt foarte importante atunci cand vine vorba despre sanatatea rinichilor. Puteti opta pentru sporturi nu foarte solicitante, precum alergatul, plimbarile lungi, inotul, ciclismul sau dansul.

2. Tineti sub control glicemia

Persoanele care sufera de diabet pot dezvolta boli ale rinichilor. Atunci cand organismul nu poate utiliza glucoza din sange, rinichii sunt fortati sa filtreze mai mult. Dupa o perioada mai lunga de timp, acest lucru poate pune in pericol rinichii. Este indicat sa tineti zaharul din sange si diabetul sub control daca vreti sa aveti rinichi sanatosi.

3. Monitorizati tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala poate afecta rinichii. Daca aceasta este asociata cu alte afectiuni, precum diabetul, bolile cardiovasculare sau hipercolesterolemia, impactul asupra sanatatii este grav. Orice valoare a tensiunii arteriale mai mare de 139/89 mmHg trebuie atent monitorizata si evaluata constant, atat la medic, cat si acasa. Daca ati fost deja diagnosticat cu hipertensiune arteriala, trebuie sa aveti un stil de viata sanatos, activ, cu o dieta echilibrata, saraca in sare. Astfel, progresia bolii este incetinita, scazand si riscul aparitiei complicatiilor.

4. Mentineti greutatea normala

Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mult mai mare de aparitie a unor boli care pot afecta, la un moment dat, rinichii. Printre acestea se numara diabetul, bolile de inima. O dieta sanatoasa, saraca in sodiu, carne procesata si alte alimente nesanatoase poate reduce riscul de aparitie a bolilor renale. Includeti in dieta cat mai multe fructe si legume, peste si cereale integrale.

secundara

5. Beti apa

Hidratarea optima (2 litri de lichide pe zi) mentine sanatatea rinichilor. Apa este cea indicata, deoarece ajuta la eliminarea sodiului si a toxinelor din rinichi si, prin urmare, scade riscul de aparitie a bolii renale cronice. In functie de stilul de viata, este necesar sa consumati zilnic intre 1,5 si 2 litri de apa. Factorii de mediu, intensitatea exercitiilor fizice, starea generala de sanatate si sarcina, toate sunt de luat in calcul atunci cand stabiliti cantitatea de apa necesara.

6. Renuntati la fumat

Fumatul dauneaza vaselor de sange. Acest lucru duce la incetinirea fluxului de sange din corp si, implicit, la nivelul rinichilor. In plus, acest obicei nociv creste riscul de aparitie a cancerului. Daca renuntati la fumat, riscul se diminueaza.

7. Nu faceti abuz de medicamente

Daca obisnuiti sa luati mereu medicamente pentru durere, precum antiinflamatoare nesteroidiene, aveti un risc mai mare de afectare renala. Riscul este si mai mare daca le luati zilnic. Discutati cu medicul in legatura cu alternativele de tratament pentru ameliorarea durerilor.

Boala renala, amenintare pentru pacientii diabetici

8. Testati-va functia renala

Daca aveti un risc mare de boala renala, este important sa va testati periodic pentru a depista timpuriu o eventuala problema. Iata ce categorii de persoane au indicatie de screening periodic al rinichilor:

  • persoanele peste 60 de ani;
  • persoanele nascute cu o greutate corporala mica;
  • persoanele cu boli cardiovasculare;
  • persoanele cu un istoric familial de hipertensiune arteriala;
  • persoanele obeze;
  • persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale.

Testarea obisnuita a functiei renale este o metoda foarte buna prin care puteti mentine sanatatea rinichilor si puteti observa eventuale schimbari. Discutati cu medicul in legatura cu aceasta si explicati-i daca suferiti de anumite boli renale sau daca aveti un membru in familie care le are.

Sfatul specialistului

Unele tipuri de boli renale progreseaza in timp. Atunci cand rinichii nu mai pot elimina produsii de excretie, functia lor cedeaza si rezulta acumularea substantelor nocive. Atunci cand se intampla acest lucru, se poate ajunge chiar la deces. Cand functia lor cedeaza, sangele trebuie filtrat artificial prin dializa sau se poate lua in considerare transplantul de rinichi. Din acest motiv, este esential sa mentineti sanatatea rinichilor, sa observati orice schimbare a organismului si sa mergeti la medic pentru consult si investigatii. Cu cat sunt depistate mai devreme bolile de rinichi, cu atat pot fi tratate mai eficient.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.