Se spune că o zi bună se cunoaşte de dimineaţă. Zicala este adevărată şi se poate aplica inclusiv când vorbim despre articulaţiile noastre. La prima privire, vârsta înaintată determină apariţia redorii articulare la primele ore ale dimineţii. Acest simptom indică uzura avansată a articulaţiilor sau inflamaţie locală cauzată de o formă de artrită.
Explicaţia este, însă, una mai complexă. Procesul acesta are mai multe componente, vârsta nefiind singurul aspect de luat în discuţie. Într-adevăr, pe măsură ce avansăm în vârstă, cartilajul (esenţial în buna funcţionare articulară) începe să se degradeze progresiv, devenind mai deshidratat şi mai rigid în timpul în care şi membrana sinovială produce din ce în ce mai puţin lichid sinovial – adică avem o articulaţie mai uscată, mai puţin lubrifiată. În acelaşi timp, muşchii striaţi (care susţin articulaţiile) au un tonus mai slab, iar tendoanele, mai rigide şi ele, au tendinţa de a se contracta (mai ales în timpul somnului).
(Art)rită sau (art)roză? Nu-i o artă să le deosebiţi!
Redoare articulară, cauze
Aşadar, alături de înaintarea în vârstă, următoarele 7 cauze pot genera redoare articulară:
- Artroza – boală degenerativă a articulaţiilor, ce poate apărea încă în decada a cincea de viaţă, principala cauză a redorii matinale (împreună cu înaintarea în vârstă).
- Poliartrita reumatoidă – boală autoimună, ce implică inflamarea şi tumefacţia articulară. Poate genera redoare articulară mai ales matinală, cu limitarea semnificativă a mişcărilor articulaţiilor afectate.
- Lupusul eritematos sistemic – boală autoimună care atacă articulaţiile şi poate cauza redoare articulară, durere şi tumefacţie la nivel articular.
- Guta – un tip de artrită ce are, de obicei, un debut rapid, în câteva ore. Frecvent are un puseu de activitate în timp ce pacientul doarme, ceea ce face articulaţiile dureroase spre momentul trezirii, cu o redoare consecutivă semnificativă.
- Bursita (inflamaţia bursei) – bursele sunt mici saci umpluţi cu lichid, care există în apropierea oaselor şi ligamentelor din structura articulaţiilor. Bursita apare când aceşti saci se inflamează. Boala poate cauza redoare articulară şi durere în articulaţia afectată.
- Sedentarismul, care coexistă cu obezitate de grad minimum 2 poate genera redoare articulară, mai ales matinală, prin prisma uzurii precoce în special a cartilajului articular (genunchi, gleznă etc.).
- După imobilizări prelungite în aparat gipsat sau orteze, mai ales la persoanele trecute de decada a patra de viaţă (deşi, în acest caz, redoarea poate apărea şi la persoane mai tinere).
Sfaturi pentru a calma redoarea articulară matinală
În afara înaintării în vârstă, pe care, din păcate, nu o putem combate, iată mai jos untop 7 sfaturi cu ce putem face în mod real:
- să ne asigurăm, înainte de toate, că dedicăm suficient timp somnului în fiecare noapte, astfel încât organismul să aibă timp să se „repare” şi să îşi „reîncarce” bateriile;
- să avem o saltea corespunzătoare, care să poată menţine o postură corectă în timpul somnului;
- să ne asigurăm că în timpul nopţii nu este prea frig, deoarece articulaţiile (mai ales cele sensibilizate anterior din alte cauze) pot deveni rigide când temperatura este prea scăzută în cameră;
- să bem suficiente lichide (apă în principal) pentru a menţine organismul optim hidratat şi, implicit, articulaţiile sale;
- dimineaţa, stând încă în pat, e bine să faceţi 2-3 minute câteva mişcări uşoare de stretching, pentru a întinde muşchii şi articulaţiile;
- e foarte bine să adoptăm o dietă sănătoasă, reducând excesele şi prevenind obezitatea;
- trebuie să facem mişcare regulat (ideal, zilnic), cu exerciţii fizice care să nu solicite corpul prea tare.