Boala infectioasa, provocata de o bacterie din genul Rickettsia, bacterie denumita rickettsie.
Rickettsiile traiesc ca paraziti ai anumitor insecte si arahnide (paduchi, pureci, capuse, acarieni) si sunt transmise omului prin intermediul salivei (intepatura, muscatura) sau al excretiilor unui animal vector, specific fiecarei specii. In majoritate, rickettsiozele sunt localizate geografic si apar sub forma unor cazuri izolate; unele (indeosebi tifosul exantematic) pot afecta colectivitati mari. Rirckettsiozele sunt boli cu evolutie adesea grava, putand antrena decesul in absenta tratamentului.
Simptome si tratament – Rickettsiozele se caracterizeaza, in general, prin debutul lor brutal si printr-o febra mare asociata cu dureri de cap si cu o stare de prostratie. Survine rapid o eruptie cutanata caracteristica asociata cu o inrosire a pielii (leziunile sunt maculopapuloase pete plane, semanand cu cele de rujeola, care sunt o expresie a vascularitei (inflamatie a vaselor sangvine). Febra dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. In absenta tratamentului, o rickettsioza poate evolua spre o septicemie, o insuficienta cardiaca sau renala, sau spre o pneumonie. Aceste afectiuni sunt tratate prin antibioterapie.
Prognosticul este foarte bun daca tratamentul este administrat destul de precoce. Prevenirea consta in distrugerea paduchilor si capuselor.
Dicționar medical
Rickettsioza
13 decembrie 2010
Termeni similari Rickettsioza