Odata cu venirea primaverii, organismul nostru trebuie sa isi refaca resursele de vitamine si energie printr-o alimentatie corecta, bogata in vitamine. Pe langa faptul ca toata lumea are nevoie de mai multe vitamine dupa o iarna lunga in care nu am avut la discretie fructe si legume proaspete, aceasta nevoie este determinata si de varsta, sex, activitate fizica, situatii particulare din viata.
Prezente in mod natural in numeroase alimente, vitaminele sunt indispensabile organismului nostru in mici cantitati. Exista perioade in viata si anumite activitati, care solicita organismului nostru resurse suplimentare de vitamine. Gravidele sau sportivii, de exemplu, sunt categorii de persoane care se expun unor carente particulare. Vitaminele A, B, C, D, E, K reprezinta un cocteil de micronutrienti indispensabil. In general, o alimentatie echilibrata si variata permite acoperirea acestui aport recomandat. Vitaminele intervin in multiple reactii pentru asigurarea bunei functionari a organismului, dar fiecarei etape a vietii ii corespunde o anumita nevoie specifica de vitamine.
Vitaminele intervin in multiple reactii pentru a asigura buna functionare a organismului nostru. Dar, fiecarei etape a vietii ii corespunde o anumita nevoie specifica de vitamine, iar o data cu venirea primaverii aportul trebuie suplimentat pentru a preveni astenia de primavara.
Energie fara calorii
Zero calorii, dar cata energie! In total se cunosc 13 vitamine, repartizate in doua categorii:
Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) sunt asociate cu alimentele mai grase si se gasesc in special in: ulei, unt, carne sau branza. In organism ele sunt stocate la nivelul ficatului si tesutului adipos, inainte de a fi eliberate putin cate putin in functie de nevoile noastre. Daca riscul hipervitaminozei exista, consumul in exces al uneia din aceste vitamine este rar. Se distrug mai greu in timpul prelucrarii culinare. Absorbtia lor impune o secretie normala de bila si sucuri pancreatice necesare digestiei grasimilor si nu se elimina prin urina. Vitaminele hidrosolubile (8 vitamine din grupul B si vitamina C). Nu pot fi stocate in organism, din aceasta cauza aportul lor trebuie sa fie zilnic. In caz de exces, nu prezinta riscuri, surplusul fiind eliminat prin urina.
Vitaminele necesare copiilor
In perioada de crestere, copiii au nevoie de vitamine. Vitamina D, in mod particular, este importanta pentru ca ea ajuta la fixarea calciului in oase. Daca o parte din aceasta vitamina este sintetizata la nivelul pielii sub actiunea razelor solare, restul este adusa prin alimentatie. Alimentele care o contin sunt insa putine: peste gras, organe (de vita, pasare) si anumite produse lactate imbogatite cu vitamina D. Alta vitamina importanta pentru copii este vitamina C, in special in cazul adolescentilor pentru ca din alimentatia lor, mai mult sau mai putin haotica, lipsesc adesea produsele proaspete (legume, fructe).
Cresteti aportul de vitamine in timpul sarcinii!
Nevoile specifice femeii insarcinate incep prin aportul de vitamina B9 (sau folati), pentru ca aceasta intervine in dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Toate femeile aflate la varsta procreerii, ar trebui, de asemenea, sa creasca aportul de vitamina B9 prin consumul de legume verzi, legume uscate, fructe proaspete si cereale. Vitamina D joaca un rol major in formarea scheletului osos al copilului, fiind recomandata o suplimentare medicamentoasa. Vitamina A este indispensabila in primele stadii de dezvoltare a embrionului si fatului, dar alimentele furnizeaza in mod natural un aport suficient.
Carentele varstei a treia
Cu varsta, riscul carentelor vitaminice este mai ridicat. Lipsa vitaminei D este destul de frecventa, datorita unei expuneri la soare mai reduse. Vitaminele A si E au, de asemenea, o importanta majora, pentru ca proprietatile lor antioxidante ajuta in lupta impotriva imbatranirii. Vitaminele B6, B9 si B12 favorizeaza sinteza globulelor rosii in sange si intervin in protectia cardiovasculara. De aceea, este indicat ca alimentatia de baza sa contina carne, peste si organe (vitaminele B6 si B9), dar si legume verzi si cereale (vitamina B9). Vitamina C creste imunitatea organismului si actioneaza ca antioxidant.
Vitamine pentru toti!
Exista si alte categorii de populatie care prezinta nevoi specifice, cum ar fi:
fumatorii pentru care necesarul de vitamina C este crescut cu aproximativ 30% fata de populatia nefumatoare. femeile care au urmat regimuri de slabire in exces, pot suferi carente de vitamine liposolubile si de anumite vitamine din grupul B. Carentele totale de vitamine sunt rare, dar mici deficiente pot surveni, antrenand oboseala, irascibilitatea si o mai mare fragilitate la agresiunile exterioare (stres si infectii in principal).
Este indicat ca vitaminele sa fie asimilate din alimente, in forma naturala. Mai ales ca odata cu primavara apar legume si fructe proaspete bogate in vitamine. In timpul iernii, fructele si legumele se consuma in special sub forma conservata si au un continut scazut in vitamine, mai ales din grupul celor hidrosolubile (B, C). In acesta perioada, se recomanda completarea lor sub forma medicamentoasa. Odata cu trecerea iernii, profitati cat mai mult de ceea ce este proaspat, natural si bogat in vitamine!
Laura-Margareta Bara
Medic medicina sportiva
Consultant nutritie
E-mail: [email protected]